Hond overleden

Ik heb in mijn werk vaak te maken met mensen die (een van hun) hond(en) hebben laten inslapen of is overleden aan natuurlijke oorzaak. Ik vond dit gedicht en wil dat hier met jullie delen.

LAST NIGHT
I stood by your bed last night; I came to have a peep. I could see that you were crying you found it hard to sleep. I whined to you softly as you brushed away a tear, "It's me, I haven't left you, I'm well, I'm fine, I'm here." I was close to you at breakfast, I watched you pour the tea, You were thinking of the many times, your hands reached down to me. I was with you at the shops today; your arms were getting sore. I longed to take your parcels, I wish I could do more. I was with you at my grave today; you tend it with such care. I want to re-assure you, that I'm not lying there. I walked with you towards the house, as you fumbled for your key. I gently put my paw on you; I smiled and said, "it's me." You looked so very tired, and sank into a chair. I tried so hard to let you know, that I was standing there. It's possible for me, to be so near you everyday. To say to you with certainty, "I never went away." You sat there very quietly, then smiled, I think you knew... in the stillness of that evening, I was very close to you. The day is over... I smile and watch you yawning and say "good-night, God bless, I'll see you in the morning." And when the time is right for you to cross the brief divide, I'll rush across to greet you and we'll stand, side by side. I have so many things to show you, there is so much for you to see. Be patient, live your journey out...then come home to be with me.

Wandelen zonder trekken

Elke dag leg ik het uit en laat ik het zien. In dat laatste geloof ik heel sterk: Want zien is geloven en dan laat ik net even die kleine puntjes op de ‘i’ zien. Maar desalniettemin ga ik hier uiteenzetten wat ik altijd vertel. Hoe loop ik met mijn hond aan de lijn?!

Materiaal:

De lijn:

Ik heb eerder geschreven over de lijn, daar mag iedereen zijn eigen voorkeur in hebben, maar om een hond goed te leren lopen naast (achter) de baas heb je niets aan een lange lijn of een ‘flexi’ uitlooplijn.
Een lijn van max 120 lang is meer dan genoeg en korter mag ook, maar ook weer niet te kort.

De halsband:
Of tuig of halti of de ouderwetse halsband, slipketting etc etc. Hier heb ik ook eerder over geschreven. Hebben allemaal zijn voor en nadelen. In de lijn die ik gebruik heb ik het meeste succes en werkt, wanneer goed gehanteerd, altijd.

Vooropgesteld dat we nu een goede korte lijn hebben en een goede halsband (redelijk strak en redelijk hoog op de nek)

Kunnen we gaan starten met de oefening, maar eerst een korte noot.

Lopen met een hond op deze manier lukt alleen als u de baas bent over de hond. De hond zijn plek achter u kent en zich vertrouwd en veilig bij u voelt. Is dat niet zo, dan moet u daar eerst aan werken.

Maar als u goed sturing geeft aan uw hond en deze u vertrouwt en andersom (!) is lopen een van de mooie beloningen die er zijn!

Als u de baas bent in de hond zijn/haar ogen dan weet u dat
. •de hond naar u komt en niet andersom
. •de hond u moet volgen en niet moet dirigeren: stoppen, trekken (welke kant op ook)
. •u als eerste een ruimte (dus ook buiten) betreed. Binnen, buiten dat is overal zo!!
. •u opdrachten geeft aan de hond als u zijn/haar aandacht heeft

Wandelen zonder trekken
De hond aanlijnen:
De hond mag zitten maar moet in ieder geval rustig zijn bij het naderen van deur.
De hond moet rustig zijn voordat u aanlijnt
De hond moet rustig zijn voordat de deur opengaat en niet naar buiten rennen als de deur eenmaal open is. Maar op zijn beurt wachten (dit heeft overigens niets met dominant gedrag te maken, maar gewoon met rust en veiligheid)

Buiten:
Als u eenmaal buiten bent de hond uitnodigen om ook te komen en direct laten zitten, opdat u rustig de deur kunt sluiten.
Niet naast de hond gaan staan om samen te beginnen, want dan komt u naar de hond en dat klopt niet in de rangorde-handelingen.
U stapt richting de hond en zonder stoppen langs de hond met het LINKERBEEN terwijl u rechts van de hond loopt. Zodat de hond ziet dat u weggaat. Deze zal u gaan volgen met de kop tegen de knie aan en de rest van het lijf achter u.

Wanneer dit niet duidelijk ging:
Na een paar meter (of wanneer dan ook) weer even laten zitten naast u. En weer wegstappen met het Linkerbeen. Veel mensen doen dit niet van nature, maar het is een belangrijke hondenhandeling. Links betreed u de wereld rustig en assertief. Met rechts wegstappen is dominant en agressief (ook als u links bent). Let er ook op dat u gewoon loopt, dus niet krampachtig met de arm of uw gehele houding. Een hond voelt dat en zal alert met u mee gaan opletten en of uw uitdaging aangaan om degene met de meeste kracht.

Bij elke stop is het handig (maar niet strikt noodzakelijk) dat de hond gaat zitten, om het een hond goed te leren is het wel verstandig. Een hond die zit is altijd iets rustiger maar ook onderdanig naar de baas (let wel: Niet naar andere honden, voorwerpen of mensen)

Wanneer de hond niet helemaal doet wat u wilt is het belangrijk dat u niet continue aan de lijn trekt, en ook dat de hond dat niet doet. Gebeurt dat wel is de onderlinge verhouding niet goed en heeft het werken aan de lijn nog niet heel veel zin. Dan moet u in en om het huis aan uw houding werken. Gebeurt het sporadisch kunt u prima corrigeren.

Correctie
Soms is het nodig, gewenst om even een korte correctie te geven doe dat dan zo:
Op de lijn een korte kleine maar afgemeten “tik” geven op de lijn. Dus niet de lange ‘sliplijn’  beweging maar een kleine correctie beloond met rust van uw arm. Correctie is tenslotte iets dat we geven omdat de hond teveel energie geeft. Die overmaat willen we niet dus corrigeren we (bijvoorkeur voordat het erger/meer wordt) en geven we het goede voorbeeld met ‘rust’. Rust van de lijn en onze eigen fysieke houding.

De wandeling:
Tijdens het lopen bepaalt u, wat waar en hoelang. Dus ook het plassen en de stops worden door u bepaalt. Snuffelen is iets wat de baas doet dus hoeft u niet over te laten aan de hond. Dat is ook niet nodig. Plassen gebeurt op momenten dat u het goed vind en dat geldt in zekere mate ook voor de grote beurt.
Andere honden, vogels, mensen etc etc bepaalt u van of u het de moeite waard vind en of er iets mee gebeuren moet. Let hier op uw eigen fysiek. Hoe spannend u sommige ontmoetingen ook vind: Gewoon doen alsof het u niets doet en uw hond en alles in uw omgeving zal denken dat het ook echt zo is!

Spel tijdens de wandeling:
U was de baas voordat u ging wandelen, dus waarom zou u dat opgeven op het moment van spel. U start, u bepaald de intensiteit, de duur en bepaalt het einde.
Het einde is stoppen, zitten evt aanlijnen en weer LINKS weglopen met de hond.

Thuiskomst:
U komt thuis, ik persoonlijk kom altijd(!!) aangelijnd bij het huis (of waar dan ook) aan. De hond gaat na mij naar binnen in rust en wordt afgelijnd en gaat na mij het huis in.

Veel honden hebben opeens weer energie als ze binnenkomen, door de gewoonte van snoepjes, eten of spel. In dit geval wachten tot de rust weer is weergekeerd en dan pas als u daar zin en tijd voor heeft kunt u weer gaan spelen. Maar bedenk, de baas bepaalt alles. Dus als u ‘uitgedaagd’ wordt met een balletje; negeren of zelfs corrigeren maar niet op ingaan. Want uw harde werken buiten aan de lijn om duidelijk de baas te blijven zijn zo weer teniet gedaan.

Denk eraan, lopen met uw hond is een van de leukste dingen. Maar leer de taal van uw hond kennen, spreken en ‘luister’ naar zijn lichaamstaal!

Veel plezier!

De lijn

Ik krijg geregeld de vraag: Welke lijn moet ik gebruiken? Bij wijze van grap zeg ik dan altijd:  “Je eigen lijn”.
Maar zo gek is dat nog niet. Want los van wat voor tools je gebruikt, jijzelf bent de juiste lijn. Jouw energie bepaalt het gedrag van de hond en zijn reacties op de wereld om jullie heen.

Maar uiteraard zijn er lijnen die beter zijn dan andere. Ik werk zoveel mogelijk met de tools die mensen zelf. Maar ik heb nooit goed kunnen werken met: slipkettingen, halti’s of gentle leaders, tuigjes of wat voor dingen dan ook.
Je wilt de keren niet tellen dat lijnen braken op momenten dat je dat even niet wilt.

Ik gebruik maar 1 tool. Die ik voor alle honden gebruik en dat ik de Hunter fetchlijn. Een lijn met een sliplijn met een stop en een weerstand.

Want hiermee kan ik mijn correcties zo klein en vriendelijk mogelijk houden omdat je maximale impact hebt. Nogmaals nooit met een pijnprikkel, maar met een kleine shift in focus.

Ook bij trekkende honden in training is dit een ideale lijn en zeker met honden die soms gewoon een duidelijke correctie moeten hebben op het gedrag.
(correctie is een lichte ‘duw’ op de lijn om de hond zijn focus terug te vragen en daarna de uitleg van wat je wil: rust en stilte)

Ik heb altijd een aantal van deze lijnen bij me, maar ze zijn ook direct te koop in onze webshop.

Wanneer schakel ik de (een) hondenfluisteraar in?

Een juist antwoord is: Voordat het te laat is.

2 voorbeelden.

1 Op tijd
Mensen die mij bellen met een hond (Akita-duitseherder mix!) die ze nog niet helemaal kennen, vertrouwen en een band mee hebben kunnen opbouwen.
Ze bellen mij voordat er iets is gebeurt en het vertrouwen wordt samen met mij opgebouwd. De juiste kennis wordt overgedragen en de aanpassingen in het gedrag van mens naar hond gedaan, zodat hond zich netjes aanpast aan mens.
Gevolg, een goede ontmoeting met baasjes, honden, kinderen en een vrolijk samenzijn.

2 Te laat
Mensen die mij mailen omdat het echt niet langer zo kan, het gedrag is al geruime tijd onhandelbaar en niet in te perken door de nieuwe eigenaren van de Labrador-mix.
Ik wordt gemaild door vrienden om advies te geven, en op dezelfde middag bijt de hond een van de katten dusdanig dat de kat zijn poot verliest. Gevolg, verdrietig gezin met een deuk in het vertrouwen, hond gaat terug naar asiel en kat heeft vanaf nu een ander leven.

==========================================================

Op het moment dat een hond, klein en groot, niet voldoet aan de rustige kalme hond, of de verwachtingen die je van de hond hebt met het wandelen, spelen of elke vorm van interactie zou je eigenlijk de professional moeten inschakelen.

Natuurlijk, ergens denk je het zelf te kunnen, en uiteindelijk is dat ook zo. Maar omdat ik dit elke dag doe, kan ik snel zien wanneer het (iets) te ver gaat. En wanneer het nog goed is om er samen met je hond(en) aan te werken.

Als je twijfelt, bel of mail dan in ieder geval! Daar zijn geen kosten aan verbonden, en samen kunnen we snel genoeg inschatten of een bezoek van mij gewenst of noodzakelijk is.


Ik verneem graag van je, en los graag samen met jou de probleempjes op voordat ze escaleren.
shapeimage_1verlatingsangst en slopen

Case:

Labrador-dalmatier mix heeft extreme vorm van “verlatingsangst” heeft binnen een paar maanden al voor honderden euro in huis gesloopt. Een hond met een dure smaak.

Of ik dat kan oplossen?

Mijn antwoord:

Als basis voor elke relatie, dus ook met honden staat. Vertrouwen en respect.
Respect krijg je van de hond door een goede baas te zijn. Regels, beperkingen en duidelijke grenzen in wat je accepteert en ook niet. Trainen met de hond is hier een goede vorming in.
Consequent zijn in alles wat je doet en denkt! Vertrouwen komt van u beide, als u erop gaat vertrouwen dat uw hond kan gaan snappen dat thuis zijn niet erg is maar een taak (op het huis passen) en uw hond u kan vertrouwen in terugkomen en leert dat weggaan ook betekend affectie is er een goede vertrouwensband op dit onderwerp.

Een oefening, die het inzicht biedt voor baas en hond in het blijven liggen op commando.
Overal: binnen/buiten aan de lijn en los.

. •Oefening is simpel, je loopt buiten aan de lijn en vraag de aandacht van de hond (of beter: wacht tot de hond aandacht heeft voor jou).

. •Laat de hond liggen en geef m het commando blijf/wacht. Zet 5 stappen en zeg hier. Als de hond komt prijs je hem (met of zonder snoepjes) De lijn is puur voor de zekerheid en evt een correctie als de hond niet komt.
. •Blijft de hond niet liggen, herhalen we de oefening maar dan met een hand op de hond als versterking van het wacht/blijf commando.

. •Meeste honden, zeker de honden die vanuit hun ras getraind zijn pakken dit snel op.

. •Deze oefening kan je volhouden tot over vele honderden meters!

. •Binnen is het een goede omdat de hond dan ook daar zijn opdrachten krijgt. Veel mensen laten de hond binnen tenslotte alles zelf bepalen.

Weet de hond intussen wat af, blijf/wacht is. Dan kunnen we dat binnen gaan gebruiken als je van de ene naar andere kamer gaat. Deur dicht. Hond blijft liggen, je komt terug. Als de hond is blijven liggen en dat ook doet als je naast hem staat. Kan je de hond prijzen (met of zonder snoep)

Ditzelfde ga je vervolgens doen wanneer je (als laatste) het huis verlaat. Leg de hond neer, op een plek waar hij het gevoel heeft alles te kunnen overzien en verlaat t huis.
je hoeft niet te verwachten dat een hond uren op een plek blijft liggen. Maar wel dat hij dat een aantal minuten doet. Kom dus snel terug en als de hond rustig is geweest en blijft als je binnenkomt prijs hem. Is hij druk, prijs hem niet en negeer hem. Herhaal dit tot de hond snapt dat affectie pas komt als hij regels volgt.

Hierbij een aantal regels:

. •Weggaan zonder problemen: gedachtes over zielig, angst of bezorgdheid (met welk onderwerp dan ook, werk, hond, huis, auto, files, te laat)
. •Terug komen zonder enige aandacht voor de hond, en pas affectie tonen als de hond weer rustig is en op zijn plek is gaan liggen. Dit lijkt voor sommige mensen onaardig en onmogelijk. Maar het is de natuur die dit voorschrijft, u handelt voor de hond onnatuurlijk als u het anders doet.

Energie, rust en communicatie

Vaak is de eerste belevenis van een pup een bench, daar vinden wij als mensen van: “ach wat erg”. Als wij die energie/gedachtes delen met de hond. Vind hij dat ook, u bent tenslotte zijn nieuwe baas. En wat u vind, vindt de hond ook. Neem dus even de tijd om zelf tot rust te komen, tussen alle menselijke ochtendstress, en de hond duidelijk te maken, in stilte, dat u weggaat en weer terugkomt. Leg hem op zijn plek en ga.
Degene die als eerste van huis gaat tot de laatste, moeten met deze gedachte/energie het huis verlaten. Rustig, zonder de hond gedag te zeggen maar in gedachte hebbende dat u weer bij hem terugkomt. Gewoon gaan en niet meer omkijken, en vertrouwen op zijn snelle aanpassingsvermogen. Wat eerst fout ging hoeft niet altijd fout te gaan. De laatste die vertrekt legt de hond rustig neer op zijn plek en verlaat op dezelfde manier het huis.

Weg van huis gaan is voor een hond normaal geen issue. Op de ‘denn” passen is iets wat vossen, honden en wolven allemaal kunnen. Maar ze hebben geleerd dat dit geen probleem is of angst/onzekerheid veroorzaakt. Omdat Pa en Ma gewoon weggaan. Waarschijnlijk met de interne communicatie: “we gaan eten halen en komen zo terug. Pas jij maar op het nest.”

Met deze communicatie gaat u ook weg. Het is voor de hond niet erg om even alleen te zijn. Zelfs een paar uur zijn geen probleem als we maar de hond rustig neerleggen, duidelijk maken wat zijn plek en taak is en we vervolgens bij binnenkomst rustig zijn.

-Als we druk, opgetogen en vol aandacht voor de hond binnenkomen zegt zijn brein er is iets gebeurt en dat is erg. Want mijn baasjes zijn gespannen en vol energie (in hondentaal is dat onevenwichtig en dat betekent: angst, onzekerheid of agressie) -
Dus binnenkomen, zelfs al heeft de hond - gesloopt, geplast of iets (zich niet gedragen) zonder aandacht voor de hond.
Ruim het op, maar negeer de hond. Pas op het moment van rust (jijzelf en de hond) dan is er weer mogelijkheid voor affectie.

De associatie van: Weggaan brengt onzekerheid. Moet veranderen naar: De taak/associatie van ik pas op het huis (dus ook de spullen) en wacht netjes tot de baas mij weer aandacht geeft.

Slopen is een uiting van frustratie, niet weten wat er verwacht wordt, niet weten wat er mag en geen uitdaging hebben. Als u als eigenaar deze leemtes kan vullen met duidelijke regels, oefening en versterking van de band tussen u en de hond. Dan zal ook het slopen in huis niet meer plaats vinden. Nogmaals de communicatie met uw hond draait om vertrouwen en respect, in mindere mate om affectie.

Het is dus, de relatie, de beperking(en) en duidelijke grenzen samen met de energie/gedachte die u overbrengt op de hond die zorgen voor of rust of onrust.

Waar ik minder enthousiast over ben is de hond opsluiten, afleiden met -KAUW-speelgoed (denk daarbij eens aan de associatie: Baasjes weg betekend snoep en kauwen....)

Blaffen in drie stappen naar stilte

Je hond blaft, en besef dat doen ze allemaal! Maar wanneer jij vind dat het genoeg of teveel zijn hier een paar tips om te zorgen dat jij bepaalt wanneer en hoe lang er geblaft mag worden.
1 in alle corrigerende of trainigssituatie begin bij jezelf. Wanneer jij duidelijk, rustig en assertief kan overbrengen dat de hond rustig moet zijn lukt het ook.
Bedenk als jij heel druk staat te vertellen dat iemand rustig moet zijn, je een ‘mixed signal’ afgeeft en een hond dat zeker niet zal snappen. Boosheid of frustratie met een hond is voor de hond enkel een aanleiding om bozer te worden of zeker zijn gedrag niet te veranderen. Elke handeling met de hond dient te worden gedaan vanuit rust en leiderschap.

2 zorg dat je een duidelijke correctie geeft! En zorg ook dat de hond de correctie snapt en accepteert. Een correctie is een geluid, een beweging of een fysieke aanraking (maar nooit gericht op pijn of schrikreactie). Dit moment is makkelijk, als je snel corrigeert is de hond nog niet in ‘trance’ en zal snel kunnen stoppen. Maar let op: Stil zijn is hier niet genoeg. Je moet zorgen dat de hond snapt dat jij wil dat hij rustig is, niet alleen stil. Je correctie is niet enkel op het geluid maar op zijn algehele houding. Wacht dus met het afnemen van je aandacht tot de hond ook helemaal rustig is.
Een hond die op een gegeven moment “uahuufffffffff” doet, die is rustig en begrijpt zijn correctie.

3 Oefen met andere bezigheden. Blaffen is een manier om frustratie te tonen, energie kwijt te raken en aandacht te krijgen (daarom is het zo belangrijk om niet alleen te reageren op het geblaf maar op een gedragsverandering te wachten). Ga regelmatig iets doen met de hond, iets wat hij niet perse elke week doet. Nieuw bos, nieuw park. Geef de hond in de winter schoentjes aan (ook al zijn ze niet nodig) geef de hond een rugzak en doe daar de post in of een pak melk en zijn eigen beloningssnoepjes. De hond is graag onderdeel van het gezin, daarom is een taak een eervolle beloning voor hem. Laat de hond zijn snoepjes zoeken in de tuin of in huis. Geef de hond een uitdaging en je zal zien dat hij zich anders zal gedragen samen met de correcties.

let wel, sommige honden zijn gefokt om te waarschuwen en te blaffen. Heb je zo’n hond zal het niet altijd even natuurlijk zijn of makkelijk om dit te veranderen. Hou hier rekening mee voordat je een hond aanschaft!

is je hond obsessief over een persoon, object of iets anders wat altijd zijn aandacht vraagt, dan is daar een andere methode voor!

Blaffen bij horen deurbel of bezoek

Allereerst, het is vaak de aangewezen taak van de hond om aan te geven dat er iets gebeurt. Dat wij de bel ook horen is voor de hond niet van wezenlijk belang. 

Dus even aanslaan bij een deurbel of wanneer iemand het tuinpad op loopt is niet altijd verkeerd. Maar mocht je er last van hebben is het prima af te leren.

Dit is een oefening die lastig is met enkel echt bezoek. Vraag dus iemand of hij de bel wil indrukken en dat een paar keer wil doen als je aan t oefenen bent. 

Je hebt nu de controle: jij bepaalt wanneer de bel gaat. Als hij gaat kan je direct, voordat de hond aanslaat de hond corrigeren (als het nodig is kan je zelfs de riem omdoen binnen) Zorg dat je duidelijk bent met je correctie, een NEE is voldoende, zoniet dan volstaat een tikje in de nek of rukje aan de riem. Doe dit een paar keer en de hond gaat snappen dat blaffen niet de gewenste reactie is. 

Voor de duidelijkheid, dit is een basisoefening. Maar wanneer goed uitgevoerd vaak afdoende. 

Blaffen als bezoek binnen komt/gekomen is. 
Dat is een andere zaak, laten we ervanuit gaan dat je altijd wilt dat bezoek rustig binnenkomt als je erbij bent. 

Jij laat de mensen binnen, niet de hond. Die heeft er niets mee te maken. Jij begroet mensen, dat is niet aan de hond om te doen. 

Overigens is het ontstaan van druk gedrag bij binnenkomst een opstapeling van ervaringen: Mensen zijn vaak blij de hond te zien en gaan druk doen. Dus: deurbel betekent actie en druk doen van mens en hond. Zorg dat binnenkomende mensen weten dat ze de hond moeten negeren totdat hij rustig is!

Wederom, oefen dit met iemand die een paar keer op de bel wil drukken 

zoek een duidelijke markering, (deurpost, einde kleed) wat voor de hond een duidelijke visuele barrière vormt. 
Deurbel gaat, jij legt de hond achter of op deze plek. Wil hij opstaan, commandeer je hem weer terug en laat m daar zitten/liggen. 
Wacht een paar tellen totdat je ziet dat de hond rustiger is en doe de deur open, met een blik naar de hond (in het begin) als hij ervan afkomt, stuur je hem weer terug. Daarom is een oefenvriend nu makkelijker dan echt bezoek. 

Ook dit is een basis oefening, maar een plek of barrière is duidelijk voor de hond en met een assertieve houding kom je een heel eind. 

resume, zorg dat de hond rustig is en blijft bij deurbel binnenkomend bezoek. Doe dit op een assertieve en duidelijke manier en met een paar keer oefenen. Heb je op zeker vorderingen. 

Blaffen hoort bij mij

Hallo, Mag ik aan u een vraag stellen ivm met mijn kleine yorkshire terrier? Hij blaft namelijk onbeheerst als de bel gaat en als er iemand binnenkomt. En ook bij de wandeling is hij niet te kalmeren met zijn aggressief geblaf (niet in te tomen)tegen vreemde honden als zij opgesloten zitten,en ook tegen honden aan de leiband ,maar in mindere mate. Heb reeds een gentle leader, daar loopt hij goed mee langs mij maar het blaffen en trekken bij voornoemde opgesloten honden blijft. Kunt u mij een oplossing hiervoor geven. Het is wel een zeer emotioneel hondje dit uit zich door janken en beven van blijdschap als ik hem uitlaat en hij dit merkt als ik zijn riem wil aandoen.Hij is zeer uitbundig en uitgelaten alhoewel hij maar 1.6 weegt.Hopende op iets waar ik mee geholpen ben bedank ik bij voorbaat .grts

Antwoord:

Dag Marly, 

dank je wel voor je vraag, altijd fijn als baasjes t beste voor de hond en zichzelf willen. 

Er zijn een aantal dingen duidelijk uit je mail: 

•Blaffen als de bel gaat
•Het buiten lopen, zonder honden
•het buiten lopen met honden in het zicht
•Het buitenlopen met honden aan de riem in zicht
•Over-enthousiast gedrag als je naar buiten gaat

En als we nu eens beginnen met het laatste: 
Lopen is voor jou en de hond een belangrijk ritueel, of je nu een deense dog hebt of een Yorkshire, lopen is iets dat jullie samen doen en waar jij het leiderschap over jou hond kan claimen.
Als je nu eens begint met de lijn pas om te doen als hij helemaal rustig is. Dat kan makkelijk 10 minuten duren de eerste keer. Maar dan beseft hij dat lopen iets is wat pas gebeurt als hij rustig is. 
Begin het lopen ook altijd met een korte lijn, waar jij voorop het huis verlaat!
Hou de hond dichtbij je en laat hem niet trekken! Pas nadat dit goed gaat kan je hem meer vrijheid geven en belonen met snuffelen en spelen. 

Als je dit goed onder de knie hebt zal je waarschijnlijk zien dat hij al rustiger is voor en tijdens de wandeling. En dit kan ook zijn reflectie hebben op het gedrag naar andere honden (vast, los of opgesloten)

Het is lastig voor mij om zo in te schatten wat de oorzaak is, maar het klinkt op eerste hand als onzeker gedrag, dat klinkt net zo vervelend als agressief geblaf. Dit is overigens niet zielig maar hij weet gewoon niet goed wat hij moet doen. En dat kan jij voor hem oplossen. Door hem kort bij je te houden en zelf rustig langs de andere honden te lopen, zal hij veel meer het gevoel hebben dat hij je kan volgen. Doet hij dat niet is een kleine correctie met de lijn (altijd zijwaarts) een klein rukje te geven voordat hij vocaliseert of bij je wegrent. Dit vraagt om timing en constant gedrag van de baas. Het is over de mail moeilijk beeldend te maken. Maar jij moet de onzekerheid, of de angst wegnemen bij je hond. Door zelf het leiderschap van de wandeling over te nemen, jouw assertiviteit tov de hond versterken zal voor rust zorgen bij hem! Pak hem daarom ook niet op als hij dit gedrag laat zien. Dat hoef ik mensen met een herder of deense dog niet te vertellen. Maar je versterkt het gedrag alleen maar als je dit wel doet! 

Dan is er het blafffen als de bel gaat, dat is een vaker gestelde vraag waar ik elders op de site antwoord op zal geven! 

Ik hoop dat je met het lopen al uit de voeten kan, en dat je verbetering kan aanbrengen. 

Pup, wandelen en leiderschap

Het is weer lente, bijna zomer. Dat betekent dat er weer veel hondennestjes zijn, en er nu of binnenkort veel pups een nieuw huis krijgen.
Als het goed is wordt u door uw kennel, fokker goed begeleid. Als u dat gevoel niet heeft, koop daar dan geen hond! Het hebben van een pup is zwaar, de hond zal uw geduld en leiderschap testen.  Maar het hebben van een pup is bovenal leuk!
Er zijn echter wel een aantal stijlregels voor het goed opvoeden van een pup. Natuurlijk ook rasafhankelijk, maar met name het element ‘leiderschap’ en het element ‘leuk' zijn van groot belang.
Het hebben van een pup is leuk, maar een hele zorg. Denk daar niet te licht over! Laat je goed door een trainer begeleiden, door bekenden die ervaring hebben, de fokker en als het niet anders kan de ervaring van de dierenwinkel. Neem niet zomaar advies van (on)bekenden aan, er zijn veel bakerpraatjes en ook verschillende visies.
Leiderschap: In de natuur is een pup een snel zelfstandig wezentje, dat goed moet leren wat wel en niet mag. Dat is het in de natuur zo gewend. Aan u dus de taak om duidelijk, assertief en met overgave te werken aan de regels. Zindelijkheid, slopen, eigendom claimen, angst en zelfs agressie worden in de puppy tijd aangeleerd of  op zijn minst geactiveerd. Maar ook onderdanigheid, luisteren, respect en sport en spel. Alles vanaf die 10e week tot aan zijn derde levensjaar.
Ja, een hond (net als een mens) leert heel zijn leven, maar tot zijn derde is hij aan het ontwikkelen, leren en neemt hij alles op. De tijd die je investeert in de eerste 10 maanden en verder zijn daarom in mijn ogen cruciaal.
Leuk: Dat is een pup zeker; lief aandoenlijk en schattig. Althans zo zien wij het.  Een pup die overdreven blij is als hij u en anderen ziet, opspringen, piepen en plassen moet genegeerd worden tot hij weer rustig is. Anders krijg je met alle gemak een hond die denkt hé zo moet ik doen om mijn baasjes blij te krijgen. En geloof me, is een hond ouder, groter en assertiever dan een pup is dat opspringen niet zo leuk meer.  En moet alles weer afgeleerd worden.
Een pup verlangt, verwacht van u duidelijke regels. Wilt u geen grote honden op de bank, dan ook niet als het een pup is. Wilt u dat kinderen met de hond kunnen spelen, leer het dat kinderen boven hem staan in de roedel. Eten geven, maak daar een leer moment van: Laat de pup wachten tot u zegt dat het goed is, of toont met een hand gebaar. Nog een andere tip: Honden verstaan u niet, niet woordelijk in elk geval. Ze verstaan u omdat u uw ideeën toont. Met uw geur en uw gedachtes. Honden zijn daar gevoelig voor en weten al vaak (zelfs voordat u het weet) wat de bedoeling is. Wees dus zuiver in die gedachtes en neem de tijd om uw hond te sturen. Noem het; in stilte projecteren van uw wens, uw ideale hond (pup) en de hond zal u beter begrijpen.
Leer uw hond commando’s, twee voorbeelden:
. Nee is voor iets dat soms wel mag maar nu nog even niet.
Oefening, beloning in hand, hond komt op u af. Hond wil beloning pakken, u zegt duidelijk nee, en geeft evt nog een kleine duw in de nek met een of twee vingers, nog een keer herhalen. Nu roept u weer de hond bij u  laat hem komen, u toont het snoepje: naar alle waarschijnlijkheid pakt de hond het nu niet meer. Maar u geeft het, het geef gebaar moet duidelijk zijn. Nu weet de hond dat hij niet iets uit handen mag pakken.

. Foei is voor dingen die nooit mogen, op de bank springen, iets slopen, blaffen etc. Dan is foei gecombineerd met de duw met twee vingers voldoende
Lijn lopen: Aan de lijn lopen is een ander element waar u veel aan heeft als u het goed doet in de pup ontwikkeling. Leer de hond aan de lijn lopen (als de fokker dat niet (goed) heeft gedaan) in een omgeving die bekend is. Binnen desnoods. Loop om de bank, om de tafel en leer het u te volgen. En dat is een KEY ELEMENT in uw training en leven met de hond. Gebruik een korte lijn, een "flexi" kan maar hou deze tijdens het wandelen met de hond kort. En laat de hond aan de lange lijn spelen, dat is wel zo veilig.
Een pup moet van u leren, en in de natuur loopt de baas de roedelleider voorop. Dus dat moet u bij uw pup ook. Anders wordt uw pup opeens een adolescente "roedelleider" met alle mogelijke gevolgen die daaruit voortkomen. Blaffen, beschermen, agressie naar mensen en honden etc etc. Dit is niet perse dominantie maar u wilt ook niet dat uw pup taken van u overneemt. Uw pup  moet achter of naast u lopen. En beloond worden met een beetje spel en zich zelf ontlasten. Een pup verkent de wereld heel goed naast uw veilige benen en ruikt alles toch wel. U bent zijn baas. Daarom is het ook aan u om goed op te letten en met vertrouwen en plezier een wandeling te maken met de hond: dus niet bellen, niet boos zijn op iemand of iets in het verleden, en zeker niet angstig om wat dan ook. De hond zal het overnemen en reageren anders op situaties dan wanneer u met aandacht en plezier met de hond loopt. U bepaalt waar u heen gaat en hoe. Dit om duidelijkheid te krijgen in naar wie de hond moet luisteren.
Onthou altijd uw hond als pup is kneedbaar, maar gevoelig. Doe alles met de juiste intentie en met volle aandacht. Heeft u die niet, of niet vaak genoeg. Dan heeft u er geen goed aangedaan een pup te kopen.
Een andere voetnoot die ik wil plaatsen is dat ik geen voorstander ben om met pups te trainen op een hondenschool voordat ze een week of twintig zijn. Sommige hondenscholen vinden dat te laat: dat is een mooi selectie criterium. Honden leren hun hele leven en zitten niet te wachten op een hondendiploma.
Belangrijk is duidelijke consequente leiderschapsaandacht met de juiste energie.
Bij vragen ben ik bereikbaar via fluisteraar@honden-fluisteraar.nl of www.twitter.com/hondencoach

Puppy, angst en smetvrees

Een mooie wandeling gemaakt vandaag met de honden. Netjes aan de lijn want het is bijna broedseizoen, al gaan ze soms best wel even los.
Op de wandeling kwam ik ook een leuke pup tegen, een 5 maanden oude Hovawart pup. Een relatief onbekend maar mooi en edel ras. Deze puppie werd tot mijn verbazing en boosheid enorm afgeschermd van mijn enthousiaste hond die wel eens even kennis wou nemen van deze versterking van de hondenpopulatie. Maar ik werd weggesnauwd door  de baas: "Deze pup is nog veel te jong en te bang." En tegen de pup: "Kom maar hoor, hondje hij doet je niets". Nu wil ik niet zeggen dat deze man alles verkeerd doet, maar dit doet deze man heel erg fout. Het is terecht, soms zelfs verstandig om een pup niet meteen met een enorme hond te laten spelen. Maar kijk dan wel even naar de lichaamstaal van de baas en zijn hond. En zelfs wanneer deze positief is dan kan je vragen om niet dichterbij te komen. Alle respect voor, geen enkel probleem. De crux voor dit verhaal zit hem daar waar de man zegt met woorden en lichaamstaal de hond wel te beschermen.
Als jonge pup ben je enorm alleen op de wereld, ver van je vertrouwde nest met een baas die jouw taal niet begrijpt en vanalles van je wil. Dan moet je voor je eten, veiligheid wel vertrouwen op de mening en bescherming van die baas. Dat is natuurlijk en logisch. Maar zo'n pup moet wel het geluk hebben van een goede baas die zich heeft laten adviseren of begeleiding inroept.
Tegen een jonge hond zeggen; dat benadering van een hond, slecht, gevaarlijk en ongewenst is zal voor deze pup later best voor problemen kunnen zorgen: Aanhoudende angst, blafgedrag (hij zal het beschermen overnemen) en niet goed sociaal kunnen omgaan met andere en grotere honden. Problemen die ik dan weer mag oplossen. Dat doe ik met plezier maar het is niet nodig als de baas van te voren aan mij had gevraagd wat te doen.
Deze meneer gooide het vervolgens over de smetvrees boeg. Ensich plausible -met een pub van een paar weken oud- en deze hond was ong 5 maanden oud. De kleine en te verhelpen kans op besmetting weegt naar mijn idee niet op tegen de goede kanten van een goed sociale, evenwichtige en niet bang hond, juist in zijn jonge levensfase van enorm belang.
Besef, de hond kan u niet uitzoeken. Is van u afhankelijk, laat u dan ook goed adviseren of lees een paar boeken. Ik hoop dat het goedkomt met deze pup, en dat zijn baasje het goede evenwicht gaat vinden in beschermen en loslaten. Een alfa baasje, zou het altijd moeten stimuleren dat de pup en jonge hond socialiseert.
Mijn honden waren in ieder geval verdrietig niet even kennis gemaakt te kunnen hebben.

Lopen maar dan achter de baas

Dit is een leuke oefening:
Laat de hond los en ga even met hem spelen zodat hij zijn eerste energie kwijt is. Dat is altijd handig als je gaat oefenen en geeft ook meteen weer aan dat u bepaalt wat er met de hond mogelijk is. U bent de baas, onthoud dat tijdens deze oefening!
Het doel is: Om de hond achter u te houden terwijl de hond losloopt. Meeste honden hebben de neiging voor u te gaan lopen.

1.Roep de hond bij u
2.Neem zijn riem in de hand en laat deze een beetje gelust net niet op de grond slepen
3.Loop en hou de riem voor de hond zijn neus als een barrière
4.Wil de hond er toch langs geeft u hem een negatief commando: Nee, foei of het Tsst geluid dat ik gebruik. Niet zijn naam gebruiken
5.Hou de hond achter de lijn, schiet ie er toch lang is het terug roepen, stilstaan (of zitten) en belonen voor dit goede gedrag en opnieuw: lopen, tegenhouden en corrigeren.
6.Als het voor het eerst een paar stappen goed gaat, belonen met een vriendelijke stem en de affirmatie van zijn naam.
7.Gooi als het nog steeds goed gaat een beloning voor zijn voeten, maar loop door.
8.Hond voegt zich weer bij  u, maar mag er niet langs, hou de hond achter u met de lijn.
Als het goed gaat kunt u dit gaan oefenen met uw hand ipv de lijn. Zo heeft u weer een leuke oefening met uw hond. Die handig kan zijn, als u de hond even bij u wilt hebben maar niet aan hoeft te lijnen. En de hond weet dat komen niet altijd betekend: aan de lijn.

Succes, en weet; de hond snapt u wanneer u duidelijk bent!