Geen quick-fix


Hoewel ik vaak maar 1 a 2 keer bij mensen kom ben ik niet uit op de quick fix (dat alles in ene en voor een kort moment opgelost is, vaak gepaard met force, waar ik de voorkeur heb voor force-free).
Wat ik wel wil is snappen en vervolgens uitleggen om begrip en communicatie te verbeteren tussen hond en baasjes. Een goed inzicht in wat, waarom en vervolgens in het hoe dit weer om te draaien naar wenselijk gedrag.

Vaak moet juist de mens zich anders opstellen, anders communiceren en andere manier van 'handling' gebruiken en moet de hond hierop zijn gedrag veranderen; daarom hoor ik dit heel vaak:

"Norbert het ging een week fantastisch maar nu is het weer hetzelfde als voorheen."

Vaak heb ik daarvoor gewaarschuwd omdat dit "normaal" is. Zeker als er force-free gewerkt wordt moet nieuw gedrag inslijten over een langere periode.
Honden reageren op hun baasjes en andersom. Baasjes gaan met mijn inzicht en volle moed, vertrouwen en hoop aan de slag. Maar wij mensen zijn gewoontedieren, dus vallen op een gegeven moment toch weer terug in ons oude en vaak verkeerd geleerd gedrag. Soms juist ook wanneer het allemaal beter lijkt te gaan. In veel gevallen vult de hond dan een bepaalde 'taak' weer in. Daarom moeten wij als mens de innerlijke kracht hebben om gewoon rustig door te gaan en op de behoeftes van de hond te blijven letten.

Een praktijk voorbeeld, Duitse herder die trekt en beschermt. Er is door verschillende gedragstherapeuten voor mijn komst met (zeer) harde hand getraind, van schoppen tot choken prikband. Dat is mijn manier niet dus: We beginnen opnieuw. Naar buiten, met een goede lijn en "gewoon" rustig en goed lopen, daarnaast de uitleg waarom hij beschermt en hoe we met ons eigen gedrag het duidelijk maken dat dit niet nodig is.
Bazin helemaal blij vanwege de rust, het gemak en de vriendelijke manier waarop het dus ook kan.
Week of twee later kreeg ik de vraag:
"Norbert ik weet dat je me daarvoor gewaarschuwd hebt, maar hij trekt nu weer.. wat moet ik doen..?!"

Enige goede antwoord is: Gewoon blijven doen wat we besproken, gedaan en geoefend hebben. Doorgaan en meestal na een dag of wat, soms iets langer, is het rustige gedrag en het vertrouwen er weer.
En het draait hier in mijn idee om het vertrouwen, als baasjes op een goede, begrijpelijke manier met de hond omgaan snappen en vertrouwen onze honden dat. Als we dan iets 'verslappen' dan begrijpt de hond dat het toch niet echt oprecht is. En "moet" de hond alsnog gaan doen wat hij daarvoor deed.

Maar stappen we terug in onze eigen kracht, ons eigen vertrouwen en rust, dan is de hond zo weer terug op zijn goede manier van gedragen..

Daarom kreeg ik vandaag terug:
"Norbert, hij trekt helemaal niet meer en ik laat hem zelfs weer gewoon loslopen en blijft onder bijna alle omstandigheden gewoon lekker naast me lopen.. zo blij..!"

Alles komt voort uit communicatie. Honden lezen ons in geur, geluid en beeld. We kunnen niet tegen ze liegen, en welke methode we ook gebruiken het moet oprecht en vanuit ons komen. Maar elke verandering heeft tijd nodig.. niet uit op de quick-fix, wel uit op de snelle verandering en deze vast houden!

Telegraaf

Live chat sessile in de (warme) studio van de Telegraaf.

Van te voren hadden we nog geen idee van de aantallen vragen of de onderwerpen. Uiteindelijk werden het vele honderden vragen, en daar was helaas geen tijd voor..


Pavlov

Pavlov, het wetenschappelijk programma van de NTR

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Hoe doet u het?!


Korte mailwisseling die ik even als voorbeeld heb genomen, omdat de vraag geregeld gesteld wordt: Voor elke hond apart, met elke baas apart en in alle omstandigheden anders. Maar dit is ons antwoord op de vraag:


Beste Norbert

Dank voor je lieve mail.
Natuurlijk willen wij graag een keer een afspraak maken met Norbert als we het idee hebben dat dit Tinkerbell kan helpen en ons. We krijgen uit de mail alleen niet helemaal helder wat hij denkt te kunnen doen en hoe hij dit denkt aan te pakken.

Als ik het goed begrijp wordt gedrag wat niet gewenst is gecorrigeerd. Hoe wordt dat gedaan?
Is dat vergelijkbaar met wat de 'hondenfluisteraar' van de tv, Cesar, doet? Want wij weten niet goed wat we daarvan moeten denken.

Ik weet niet of ik in de mail heb gesproken over dat mijn partner spierreuma heeft en daarmee lastiger disciplinair kan optreden gewoon omdat ze de kracht niet heeft.
En ik ben er bijna niet, behalve 's avonds en in het weekend. Daarbij ben ik een ramp op het gebied van discipline.

Verder vinden we het allebei zo moeilijk omdat we Tink niet los kunnen laten lopen, we als alternatief dan maar soms zo'n uitlooplijn gebruiken.
Dit helpt volgens mij ook niet, maar dan kan ze lekker snuffelen. We hebben geleerd dat het voor honden heel gezond is, om veel te snuffelen, en dat gunnen we haar ook zo.

We hopen dat jullie nog even wat licht kunnen laten schijnen op de werkwijze van Norbert.
We zijn gewoon bang om haar te sterk aan te pakken... Dat ze nog banger wordt. En nog meer gaat aanvallen.

M.vr.gr.,
Jantien & Sasja
=====

Hallo Jantien en Sasja,

Hier word ik blij van...dit zijn exact de juiste vragen die je de informatie gaan geven over wat je nou wel precies nodig hebt en duidelijk zullen maken hoe we werken en waarom Norbert het keer op keer wel lukt:
Norbert werkt vanuit een drie-eenheid, dat wil zeggen dat hij voor wat betreft de oplossing van een probleem rekening houdt met drie factoren: hond, mens en omstandigheden. De juiste oplossing kan pas plaatshebben als alle drie de factoren "meedoen" en de mogelijkheid hebben zich aan te passen aan noodzakelijke verbeteringen. Daarom is het bijvoorbeeld mogelijk dat mensen met een beperking bij hem wel tot een oplossing kunnen komen, omdat hij die niet wegredeneert of over het hoofd ziet, maar juist op een creatieve manier weet te betrekken bij de andere twee factoren. 

Norbert werkt daarnaast met de zachte hand, dat wil zeggen dat hij sterk tegen pijn of fysiek geweld is. Het enige dat hij wel doet is corrigeren en dat is iets anders dan straffen: straf heeft te maken met wat geweest is, correctie met wat komen gaat. Correctie is bijsturen richting gewenst gedrag, leren wat wel geaccepteerd wordt en laten zien hoe. Dat gebeurd met aanraking, blokkeren zonder aanraking, ruimte claimen en krijgen, bijvoorbeeld. 

Verder is de manier waarop angstige honden worden aangepakt zeer gedetailleerd en inderdaad alles behalve "hard", dit zou namelijk averechts werken. Maar wel duidelijk en assertief, vriendelijk. Geen eenvoudige opgave trouwens, ik heb al heel veel respect voor wat jullie hebben bereikt, want doe je net het verkeerde op het verkeerde moment, krijg je heel ander gedrag dan dat je zou willen...

Graag verneem ik jullie reactie.

Met vriendelijke groet,
Namens Norbert Riksman

Marina

Mijn werk

"Ik zou wensen dat ik met u, en alle mensen die mij de afgelopen jaren vragen hebben gesteld en mijn vertrouwd hebben met gedragsproblemen, uren kon praten over het interessante en veelzijdige gedrag van onze honden.
Wist u dat wij in de afgelopen 2 jaar alleen al meer dan 13.000 mails hebben gekregen met hond gerelateerde vragen? Dat vraagt een enorme aandacht en inzet van mij en een loyaal en fantastisch team.
Het is dus vanzelfsprekend dat ik met deze mails en de honderden sessies per jaar een zeer drukke agenda heb. Desalniettemin zie ik het als onze missie om iedereen die mij mailt, of die ik bezoek, alle oprechte aandacht te geven. Dat vraagt een grote persoonlijke inzet en een enorme betrokkenheid van mijn team die wij elke dag weer proberen te leveren.
Het liefste zou ik elke hond en elke baas zo lang in mijn buurt houden dat er een absolute synergie ontstaat tussen u en uw hond en de kennis die ik kan overdragen. Echter dit is door de beperking van een drukke agenda onmogelijk. Mijn methode vraagt om een verbreding van inzicht een flinke dosis inzet en verantwoordelijkheid van de baas.
Door de jaren heen is mijn keuze om mij niet direct te verbinden aan een groep, visie of een specifieke, beperkende, manier van dogmatisch denken een lastige geweest. Een eigen methodiek ontwikkelen die voor elke hond, elke baas en elke omstandigheid weer anders is vraagt flexibiliteit, overpeinzing en kritisch blijven op theoretische kennis, persoonlijk inzicht en opgedane ervaring.

Ik heb van mijn passie mijn werk kunnen maken, een passie om mensen te helpen om zo een beter team te vormen met "de hond". Praktisch, diervriendelijk en voornamelijk gericht op een gezonde sociale en passieve verstandhouding. U betrekken bij de oplossing van een gedragsprobleem. Verantwoordelijkheid nemen en met volle overtuiging, hoop en geloof aan de slag om van een probleem een uitdaging met een oplossing te maken.
Mijn filosofie heeft de test der tijd doorstaan, door flexibel te blijven met de nieuwste inzichten, theorien en ideeën te werken en altijd maatwerk te leveren. Dus geen standaardverhaal maar een op maat gemaakte aanpak gericht op de drie-eenheid, hond, mens en omstandigheden.
Het lukt ons als bedrijf om u, en vele duizenden mensen, te helpen vanwege onze passie en uw vertrouwen. U gelooft in wat wij doen en dat zullen we ook altijd trouw blijven.

Voor de toekomst blijft het belangrijk om nieuwsgierig te blijven, te blijven "fine tunen", open te staan voor kritiek en met name te blijven werken vanuit die passie voor mens en dier.

Ik zou u graag bedanken, of u nu voor het eerst van of over mij hoort of dat ik u al heb mogen bijstaan. Ik voel mij gevleid met uw bezoek aan mijn website, uw tijd en uw vertrouwen. En hoewel we elkaar wellicht nog nooit ontmoet hebben, ik zou het een eer vinden om iets voor u te kunnen betekenen."

Met vriendelijke groet,

Norbert