Blaffen in drie stappen naar stilte

Je hond blaft, en besef dat doen ze allemaal! Maar wanneer jij vind dat het genoeg of teveel zijn hier een paar tips om te zorgen dat jij bepaalt wanneer en hoe lang er geblaft mag worden.
1 in alle corrigerende of trainigssituatie begin bij jezelf. Wanneer jij duidelijk, rustig en assertief kan overbrengen dat de hond rustig moet zijn lukt het ook.
Bedenk als jij heel druk staat te vertellen dat iemand rustig moet zijn, je een ‘mixed signal’ afgeeft en een hond dat zeker niet zal snappen. Boosheid of frustratie met een hond is voor de hond enkel een aanleiding om bozer te worden of zeker zijn gedrag niet te veranderen. Elke handeling met de hond dient te worden gedaan vanuit rust en leiderschap.

2 zorg dat je een duidelijke correctie geeft! En zorg ook dat de hond de correctie snapt en accepteert. Een correctie is een geluid, een beweging of een fysieke aanraking (maar nooit gericht op pijn of schrikreactie). Dit moment is makkelijk, als je snel corrigeert is de hond nog niet in ‘trance’ en zal snel kunnen stoppen. Maar let op: Stil zijn is hier niet genoeg. Je moet zorgen dat de hond snapt dat jij wil dat hij rustig is, niet alleen stil. Je correctie is niet enkel op het geluid maar op zijn algehele houding. Wacht dus met het afnemen van je aandacht tot de hond ook helemaal rustig is.
Een hond die op een gegeven moment “uahuufffffffff” doet, die is rustig en begrijpt zijn correctie.

3 Oefen met andere bezigheden. Blaffen is een manier om frustratie te tonen, energie kwijt te raken en aandacht te krijgen (daarom is het zo belangrijk om niet alleen te reageren op het geblaf maar op een gedragsverandering te wachten). Ga regelmatig iets doen met de hond, iets wat hij niet perse elke week doet. Nieuw bos, nieuw park. Geef de hond in de winter schoentjes aan (ook al zijn ze niet nodig) geef de hond een rugzak en doe daar de post in of een pak melk en zijn eigen beloningssnoepjes. De hond is graag onderdeel van het gezin, daarom is een taak een eervolle beloning voor hem. Laat de hond zijn snoepjes zoeken in de tuin of in huis. Geef de hond een uitdaging en je zal zien dat hij zich anders zal gedragen samen met de correcties.

let wel, sommige honden zijn gefokt om te waarschuwen en te blaffen. Heb je zo’n hond zal het niet altijd even natuurlijk zijn of makkelijk om dit te veranderen. Hou hier rekening mee voordat je een hond aanschaft!

is je hond obsessief over een persoon, object of iets anders wat altijd zijn aandacht vraagt, dan is daar een andere methode voor!

Blaffen bij horen deurbel of bezoek

Allereerst, het is vaak de aangewezen taak van de hond om aan te geven dat er iets gebeurt. Dat wij de bel ook horen is voor de hond niet van wezenlijk belang. 

Dus even aanslaan bij een deurbel of wanneer iemand het tuinpad op loopt is niet altijd verkeerd. Maar mocht je er last van hebben is het prima af te leren.

Dit is een oefening die lastig is met enkel echt bezoek. Vraag dus iemand of hij de bel wil indrukken en dat een paar keer wil doen als je aan t oefenen bent. 

Je hebt nu de controle: jij bepaalt wanneer de bel gaat. Als hij gaat kan je direct, voordat de hond aanslaat de hond corrigeren (als het nodig is kan je zelfs de riem omdoen binnen) Zorg dat je duidelijk bent met je correctie, een NEE is voldoende, zoniet dan volstaat een tikje in de nek of rukje aan de riem. Doe dit een paar keer en de hond gaat snappen dat blaffen niet de gewenste reactie is. 

Voor de duidelijkheid, dit is een basisoefening. Maar wanneer goed uitgevoerd vaak afdoende. 

Blaffen als bezoek binnen komt/gekomen is. 
Dat is een andere zaak, laten we ervanuit gaan dat je altijd wilt dat bezoek rustig binnenkomt als je erbij bent. 

Jij laat de mensen binnen, niet de hond. Die heeft er niets mee te maken. Jij begroet mensen, dat is niet aan de hond om te doen. 

Overigens is het ontstaan van druk gedrag bij binnenkomst een opstapeling van ervaringen: Mensen zijn vaak blij de hond te zien en gaan druk doen. Dus: deurbel betekent actie en druk doen van mens en hond. Zorg dat binnenkomende mensen weten dat ze de hond moeten negeren totdat hij rustig is!

Wederom, oefen dit met iemand die een paar keer op de bel wil drukken 

zoek een duidelijke markering, (deurpost, einde kleed) wat voor de hond een duidelijke visuele barrière vormt. 
Deurbel gaat, jij legt de hond achter of op deze plek. Wil hij opstaan, commandeer je hem weer terug en laat m daar zitten/liggen. 
Wacht een paar tellen totdat je ziet dat de hond rustiger is en doe de deur open, met een blik naar de hond (in het begin) als hij ervan afkomt, stuur je hem weer terug. Daarom is een oefenvriend nu makkelijker dan echt bezoek. 

Ook dit is een basis oefening, maar een plek of barrière is duidelijk voor de hond en met een assertieve houding kom je een heel eind. 

resume, zorg dat de hond rustig is en blijft bij deurbel binnenkomend bezoek. Doe dit op een assertieve en duidelijke manier en met een paar keer oefenen. Heb je op zeker vorderingen.