Blaffen

Blaffen in drie stappen naar stilte

Je hond blaft, en besef dat doen ze allemaal! Maar wanneer jij vind dat het genoeg of teveel zijn hier een paar tips om te zorgen dat jij bepaalt wanneer en hoe lang er geblaft mag worden.
1 in alle corrigerende of trainigssituatie begin bij jezelf. Wanneer jij duidelijk, rustig en assertief kan overbrengen dat de hond rustig moet zijn lukt het ook.
Bedenk als jij heel druk staat te vertellen dat iemand rustig moet zijn, je een ‘mixed signal’ afgeeft en een hond dat zeker niet zal snappen. Boosheid of frustratie met een hond is voor de hond enkel een aanleiding om bozer te worden of zeker zijn gedrag niet te veranderen. Elke handeling met de hond dient te worden gedaan vanuit rust en leiderschap.

2 zorg dat je een duidelijke correctie geeft! En zorg ook dat de hond de correctie snapt en accepteert. Een correctie is een geluid, een beweging of een fysieke aanraking (maar nooit gericht op pijn of schrikreactie). Dit moment is makkelijk, als je snel corrigeert is de hond nog niet in ‘trance’ en zal snel kunnen stoppen. Maar let op: Stil zijn is hier niet genoeg. Je moet zorgen dat de hond snapt dat jij wil dat hij rustig is, niet alleen stil. Je correctie is niet enkel op het geluid maar op zijn algehele houding. Wacht dus met het afnemen van je aandacht tot de hond ook helemaal rustig is.
Een hond die op een gegeven moment “uahuufffffffff” doet, die is rustig en begrijpt zijn correctie.

3 Oefen met andere bezigheden. Blaffen is een manier om frustratie te tonen, energie kwijt te raken en aandacht te krijgen (daarom is het zo belangrijk om niet alleen te reageren op het geblaf maar op een gedragsverandering te wachten). Ga regelmatig iets doen met de hond, iets wat hij niet perse elke week doet. Nieuw bos, nieuw park. Geef de hond in de winter schoentjes aan (ook al zijn ze niet nodig) geef de hond een rugzak en doe daar de post in of een pak melk en zijn eigen beloningssnoepjes. De hond is graag onderdeel van het gezin, daarom is een taak een eervolle beloning voor hem. Laat de hond zijn snoepjes zoeken in de tuin of in huis. Geef de hond een uitdaging en je zal zien dat hij zich anders zal gedragen samen met de correcties.

let wel, sommige honden zijn gefokt om te waarschuwen en te blaffen. Heb je zo’n hond zal het niet altijd even natuurlijk zijn of makkelijk om dit te veranderen. Hou hier rekening mee voordat je een hond aanschaft!

is je hond obsessief over een persoon, object of iets anders wat altijd zijn aandacht vraagt, dan is daar een andere methode voor!

Blaffen bij horen deurbel of bezoek

Allereerst, het is vaak de aangewezen taak van de hond om aan te geven dat er iets gebeurt. Dat wij de bel ook horen is voor de hond niet van wezenlijk belang. 

Dus even aanslaan bij een deurbel of wanneer iemand het tuinpad op loopt is niet altijd verkeerd. Maar mocht je er last van hebben is het prima af te leren.

Dit is een oefening die lastig is met enkel echt bezoek. Vraag dus iemand of hij de bel wil indrukken en dat een paar keer wil doen als je aan t oefenen bent. 

Je hebt nu de controle: jij bepaalt wanneer de bel gaat. Als hij gaat kan je direct, voordat de hond aanslaat de hond corrigeren (als het nodig is kan je zelfs de riem omdoen binnen) Zorg dat je duidelijk bent met je correctie, een NEE is voldoende, zoniet dan volstaat een tikje in de nek of rukje aan de riem. Doe dit een paar keer en de hond gaat snappen dat blaffen niet de gewenste reactie is. 

Voor de duidelijkheid, dit is een basisoefening. Maar wanneer goed uitgevoerd vaak afdoende. 

Blaffen als bezoek binnen komt/gekomen is. 
Dat is een andere zaak, laten we ervanuit gaan dat je altijd wilt dat bezoek rustig binnenkomt als je erbij bent. 

Jij laat de mensen binnen, niet de hond. Die heeft er niets mee te maken. Jij begroet mensen, dat is niet aan de hond om te doen. 

Overigens is het ontstaan van druk gedrag bij binnenkomst een opstapeling van ervaringen: Mensen zijn vaak blij de hond te zien en gaan druk doen. Dus: deurbel betekent actie en druk doen van mens en hond. Zorg dat binnenkomende mensen weten dat ze de hond moeten negeren totdat hij rustig is!

Wederom, oefen dit met iemand die een paar keer op de bel wil drukken 

zoek een duidelijke markering, (deurpost, einde kleed) wat voor de hond een duidelijke visuele barrière vormt. 
Deurbel gaat, jij legt de hond achter of op deze plek. Wil hij opstaan, commandeer je hem weer terug en laat m daar zitten/liggen. 
Wacht een paar tellen totdat je ziet dat de hond rustiger is en doe de deur open, met een blik naar de hond (in het begin) als hij ervan afkomt, stuur je hem weer terug. Daarom is een oefenvriend nu makkelijker dan echt bezoek. 

Ook dit is een basis oefening, maar een plek of barrière is duidelijk voor de hond en met een assertieve houding kom je een heel eind. 

resume, zorg dat de hond rustig is en blijft bij deurbel binnenkomend bezoek. Doe dit op een assertieve en duidelijke manier en met een paar keer oefenen. Heb je op zeker vorderingen. 

Blaffen hoort bij mij

Hallo, Mag ik aan u een vraag stellen ivm met mijn kleine yorkshire terrier? Hij blaft namelijk onbeheerst als de bel gaat en als er iemand binnenkomt. En ook bij de wandeling is hij niet te kalmeren met zijn aggressief geblaf (niet in te tomen)tegen vreemde honden als zij opgesloten zitten,en ook tegen honden aan de leiband ,maar in mindere mate. Heb reeds een gentle leader, daar loopt hij goed mee langs mij maar het blaffen en trekken bij voornoemde opgesloten honden blijft. Kunt u mij een oplossing hiervoor geven. Het is wel een zeer emotioneel hondje dit uit zich door janken en beven van blijdschap als ik hem uitlaat en hij dit merkt als ik zijn riem wil aandoen.Hij is zeer uitbundig en uitgelaten alhoewel hij maar 1.6 weegt.Hopende op iets waar ik mee geholpen ben bedank ik bij voorbaat .grts

Antwoord:

Dag Marly, 

dank je wel voor je vraag, altijd fijn als baasjes t beste voor de hond en zichzelf willen. 

Er zijn een aantal dingen duidelijk uit je mail: 

•Blaffen als de bel gaat
•Het buiten lopen, zonder honden
•het buiten lopen met honden in het zicht
•Het buitenlopen met honden aan de riem in zicht
•Over-enthousiast gedrag als je naar buiten gaat

En als we nu eens beginnen met het laatste: 
Lopen is voor jou en de hond een belangrijk ritueel, of je nu een deense dog hebt of een Yorkshire, lopen is iets dat jullie samen doen en waar jij het leiderschap over jou hond kan claimen.
Als je nu eens begint met de lijn pas om te doen als hij helemaal rustig is. Dat kan makkelijk 10 minuten duren de eerste keer. Maar dan beseft hij dat lopen iets is wat pas gebeurt als hij rustig is. 
Begin het lopen ook altijd met een korte lijn, waar jij voorop het huis verlaat!
Hou de hond dichtbij je en laat hem niet trekken! Pas nadat dit goed gaat kan je hem meer vrijheid geven en belonen met snuffelen en spelen. 

Als je dit goed onder de knie hebt zal je waarschijnlijk zien dat hij al rustiger is voor en tijdens de wandeling. En dit kan ook zijn reflectie hebben op het gedrag naar andere honden (vast, los of opgesloten)

Het is lastig voor mij om zo in te schatten wat de oorzaak is, maar het klinkt op eerste hand als onzeker gedrag, dat klinkt net zo vervelend als agressief geblaf. Dit is overigens niet zielig maar hij weet gewoon niet goed wat hij moet doen. En dat kan jij voor hem oplossen. Door hem kort bij je te houden en zelf rustig langs de andere honden te lopen, zal hij veel meer het gevoel hebben dat hij je kan volgen. Doet hij dat niet is een kleine correctie met de lijn (altijd zijwaarts) een klein rukje te geven voordat hij vocaliseert of bij je wegrent. Dit vraagt om timing en constant gedrag van de baas. Het is over de mail moeilijk beeldend te maken. Maar jij moet de onzekerheid, of de angst wegnemen bij je hond. Door zelf het leiderschap van de wandeling over te nemen, jouw assertiviteit tov de hond versterken zal voor rust zorgen bij hem! Pak hem daarom ook niet op als hij dit gedrag laat zien. Dat hoef ik mensen met een herder of deense dog niet te vertellen. Maar je versterkt het gedrag alleen maar als je dit wel doet! 

Dan is er het blafffen als de bel gaat, dat is een vaker gestelde vraag waar ik elders op de site antwoord op zal geven! 

Ik hoop dat je met het lopen al uit de voeten kan, en dat je verbetering kan aanbrengen.