Training

Positief trainen.

 
Positief is 'in'. Bijna elke hondenschool adverteert hier tegenwoordig mee. Positief is de lekkere brok, de clicker en véél praten tegen de hond met een hoge stem. De baas moet interessanter zijn dan de hele wereld om de hond heen. Met springen, hoog kirren, handen klappen en zelfs de clown uithangen wordt alles uit de kast gehaald. Resultaat: alle aandacht en respect bij de hond verdwijnen als sneeuw voor de zon.    
Goed gedrag wordt beloond en voor het gemak wordt er van uitgegaan dat door fout gedrag te negeren, ongewenst gedrag verdwijnt. Elke hondeneigenaar die mij consulteert met een of ander opvoedingsprobleem heeft al één of meer gehoorzaamheidscursussen met goed resultaat gevolgd. Hoe kan dit? 
 
Honden opvoeden is iets heel anders dan honden trainen. Als je een groep honden observeert zul je niet meemaken dat de ene hond de andere beloont voor gewenst gedrag. Waarom niet? Omdat honden geen  onnatuurlijk gedrag van elkaar verwachten, want dat is op commando zitten, liggen, blijven. Honden trainen elkaar niet. Ze laten elkaar hun gang gaan tot er één te ver gaat. Hij gaat liggen waar hij volgens de op dat moment geldende verhoudingen in de groep geen recht op heeft, gaat te ver weg van de groep, komt te dichtbij een slaapplek van een hond met een hogere status, gedraagt zich te druk, rent te wild, kijkt brutaal, weigert op zijn rug te gaan liggen. Dan volgt er een correctie, die volgt lang niet altijd, maar heel willekeurig - over consequente opvoeding gesproken! De andere hond moet er toevallig zin in hebben om te corrigeren en net even niets belangrijkers te doen hebben. Opgroeiende honden worden regelmatig op hun plek gezet, ogenschijnlijk zonder reden. Nog voor er een probleem kan ontstaan worden ze in het gareel gehouden. Ze verkennen, net als kinderen hun grenzen en krijgen duidelijke antwoorden op hun vragen. Dat geeft prettige huisgenoten. Dat is opvoeden!
 
Als je een dier iets wil aanleren ben je aan het trainen. Door de hond op het juiste moment (als hij doet wat je zegt) te belonen en het toevoegen van stem of lichaamstaal leer je de hond wat je commando betekent. Succesvol trainen kan je alleen met een hond die al is opgevoed. Trainen met een hond die nog maar weinig regels en grenzen kent resulteert in bazen die hulpeloos voor hun hond staan die niet doet wat zij willen en wél doet wat zij niet willen. 
 
Wat blijkt? Positief opvoeden remt ons in ons handelen en komt bovendien tegemoet aan irreëele verwachtingen. Honden hebben geen positieve opvoeding nodig. Het gaat bij honden gewoon om sociale verhoudingen. Het gaat tussen mens en hond om sociale verhoudingen. Precies deze verhoudingen bepalen hoe de hond zich buiten gedraagt. Deze verhoudingen beïnvloed ik niet door 'rangorderegels' op te stellen maar door flexibel in te spelen op de sociale verhouding tussen hond en baas. 

Onzichtbare hondenhok


Veel van mijn clienten zeggen alles over te hebben voor het welzijn van hun hond(en). Mooie manden en hondenhokken, premiumvoer en speeltjes, intens veel aandacht en leuke activiteiten; sport en spel. En dit mag met enthousiasme worden toegejuicht. Een hond is er voor onze gezelligheid en samenzijn. Honden en baasjes zouden elkaar absoluut alle liefde van de wereld moeten geven.

Ontsporen Helaas zijn er ook honden die ontsporen, zich geen raad weten met hun vrijheid, onze wensen en verwachtingen. Deze honden worden soms al direct, soms in loop van jaren probleemhonden.
Dit uit zich door “gewone” zaken als trekken aan de lijn en “dominantie” over bijvoorbeeld, de bank, speeltjes, eten, aandacht, spel, mensen, andere honden. Dit wordt vaak uitgelegd als dominant gedrag of als bezitsdrang: De angst om controle te verliezen. Deze angst (stress) of dominantie kunnen zich uiten in ongewenst gedrag: Grommen, blaffen, intimideren, fixeren en vechten.
Niet prettig voor mens en dier. De schade die dit doet aan mensen, soms fysiek, vaak emotioneel is erg groot. En de schade voor de hond die in sommige omstandigheden zelfs zal worden afgemaakt .
Veel van deze problemen kunnen heel goed voorkomen worden en waar ze reeds zijn ontstaan ook verholpen!
Een hond is een gezelschapsdier en zal in principe heel graag deel uitmaken van een hecht team. Stress en dominantie horen hier eigenlijk niet bij.

De hond leeft in onze wereld, ik zie het dan ook als onze taak om verstaanbaar te zijn voor de hond. Weten wat de hond nodig heeft en hoe hij de wereld ziet.

Mogelijkheden én beperkingen De ultieme beloning die we onze hond kunnen geven is een onzichtbaar hondenhok: Begrijpelijke regels die aangeven wat mag en wanneer, wat soms mag én wat nooit. Het dagelijkse welzijn van onze honden heeft sterk te maken met hoe rustig, kalm en comfortabel de hond zich kan voelen in zijn leefomgeving met eigenaren die hij begrijpt.
Hoe we duidelijk kunnen zijn met de hond is mijn werk, en zie het als mijn taak om het voor iedereen mogelijk te maken om “op een lijn” te komen met de hond.

Wandelen zonder trekken

Elke dag leg ik het uit en laat ik het zien. In dat laatste geloof ik heel sterk: Want zien is geloven en dan laat ik net even die kleine puntjes op de ‘i’ zien. Maar desalniettemin ga ik hier uiteenzetten wat ik altijd vertel. Hoe loop ik met mijn hond aan de lijn?!

Materiaal:

De lijn:

Ik heb eerder geschreven over de lijn, daar mag iedereen zijn eigen voorkeur in hebben, maar om een hond goed te leren lopen naast (achter) de baas heb je niets aan een lange lijn of een ‘flexi’ uitlooplijn.
Een lijn van max 120 lang is meer dan genoeg en korter mag ook, maar ook weer niet te kort.

De halsband:
Of tuig of halti of de ouderwetse halsband, slipketting etc etc. Hier heb ik ook eerder over geschreven. Hebben allemaal zijn voor en nadelen. In de lijn die ik gebruik heb ik het meeste succes en werkt, wanneer goed gehanteerd, altijd.

Vooropgesteld dat we nu een goede korte lijn hebben en een goede halsband (redelijk strak en redelijk hoog op de nek)

Kunnen we gaan starten met de oefening, maar eerst een korte noot.

Lopen met een hond op deze manier lukt alleen als u de baas bent over de hond. De hond zijn plek achter u kent en zich vertrouwd en veilig bij u voelt. Is dat niet zo, dan moet u daar eerst aan werken.

Maar als u goed sturing geeft aan uw hond en deze u vertrouwt en andersom (!) is lopen een van de mooie beloningen die er zijn!

Als u de baas bent in de hond zijn/haar ogen dan weet u dat
. •de hond naar u komt en niet andersom
. •de hond u moet volgen en niet moet dirigeren: stoppen, trekken (welke kant op ook)
. •u als eerste een ruimte (dus ook buiten) betreed. Binnen, buiten dat is overal zo!!
. •u opdrachten geeft aan de hond als u zijn/haar aandacht heeft

Wandelen zonder trekken
De hond aanlijnen:
De hond mag zitten maar moet in ieder geval rustig zijn bij het naderen van deur.
De hond moet rustig zijn voordat u aanlijnt
De hond moet rustig zijn voordat de deur opengaat en niet naar buiten rennen als de deur eenmaal open is. Maar op zijn beurt wachten (dit heeft overigens niets met dominant gedrag te maken, maar gewoon met rust en veiligheid)

Buiten:
Als u eenmaal buiten bent de hond uitnodigen om ook te komen en direct laten zitten, opdat u rustig de deur kunt sluiten.
Niet naast de hond gaan staan om samen te beginnen, want dan komt u naar de hond en dat klopt niet in de rangorde-handelingen.
U stapt richting de hond en zonder stoppen langs de hond met het LINKERBEEN terwijl u rechts van de hond loopt. Zodat de hond ziet dat u weggaat. Deze zal u gaan volgen met de kop tegen de knie aan en de rest van het lijf achter u.

Wanneer dit niet duidelijk ging:
Na een paar meter (of wanneer dan ook) weer even laten zitten naast u. En weer wegstappen met het Linkerbeen. Veel mensen doen dit niet van nature, maar het is een belangrijke hondenhandeling. Links betreed u de wereld rustig en assertief. Met rechts wegstappen is dominant en agressief (ook als u links bent). Let er ook op dat u gewoon loopt, dus niet krampachtig met de arm of uw gehele houding. Een hond voelt dat en zal alert met u mee gaan opletten en of uw uitdaging aangaan om degene met de meeste kracht.

Bij elke stop is het handig (maar niet strikt noodzakelijk) dat de hond gaat zitten, om het een hond goed te leren is het wel verstandig. Een hond die zit is altijd iets rustiger maar ook onderdanig naar de baas (let wel: Niet naar andere honden, voorwerpen of mensen)

Wanneer de hond niet helemaal doet wat u wilt is het belangrijk dat u niet continue aan de lijn trekt, en ook dat de hond dat niet doet. Gebeurt dat wel is de onderlinge verhouding niet goed en heeft het werken aan de lijn nog niet heel veel zin. Dan moet u in en om het huis aan uw houding werken. Gebeurt het sporadisch kunt u prima corrigeren.

Correctie
Soms is het nodig, gewenst om even een korte correctie te geven doe dat dan zo:
Op de lijn een korte kleine maar afgemeten “tik” geven op de lijn. Dus niet de lange ‘sliplijn’  beweging maar een kleine correctie beloond met rust van uw arm. Correctie is tenslotte iets dat we geven omdat de hond teveel energie geeft. Die overmaat willen we niet dus corrigeren we (bijvoorkeur voordat het erger/meer wordt) en geven we het goede voorbeeld met ‘rust’. Rust van de lijn en onze eigen fysieke houding.

De wandeling:
Tijdens het lopen bepaalt u, wat waar en hoelang. Dus ook het plassen en de stops worden door u bepaalt. Snuffelen is iets wat de baas doet dus hoeft u niet over te laten aan de hond. Dat is ook niet nodig. Plassen gebeurt op momenten dat u het goed vind en dat geldt in zekere mate ook voor de grote beurt.
Andere honden, vogels, mensen etc etc bepaalt u van of u het de moeite waard vind en of er iets mee gebeuren moet. Let hier op uw eigen fysiek. Hoe spannend u sommige ontmoetingen ook vind: Gewoon doen alsof het u niets doet en uw hond en alles in uw omgeving zal denken dat het ook echt zo is!

Spel tijdens de wandeling:
U was de baas voordat u ging wandelen, dus waarom zou u dat opgeven op het moment van spel. U start, u bepaald de intensiteit, de duur en bepaalt het einde.
Het einde is stoppen, zitten evt aanlijnen en weer LINKS weglopen met de hond.

Thuiskomst:
U komt thuis, ik persoonlijk kom altijd(!!) aangelijnd bij het huis (of waar dan ook) aan. De hond gaat na mij naar binnen in rust en wordt afgelijnd en gaat na mij het huis in.

Veel honden hebben opeens weer energie als ze binnenkomen, door de gewoonte van snoepjes, eten of spel. In dit geval wachten tot de rust weer is weergekeerd en dan pas als u daar zin en tijd voor heeft kunt u weer gaan spelen. Maar bedenk, de baas bepaalt alles. Dus als u ‘uitgedaagd’ wordt met een balletje; negeren of zelfs corrigeren maar niet op ingaan. Want uw harde werken buiten aan de lijn om duidelijk de baas te blijven zijn zo weer teniet gedaan.

Denk eraan, lopen met uw hond is een van de leukste dingen. Maar leer de taal van uw hond kennen, spreken en ‘luister’ naar zijn lichaamstaal!

Veel plezier!

De lijn

Ik krijg geregeld de vraag: Welke lijn moet ik gebruiken? Bij wijze van grap zeg ik dan altijd:  “Je eigen lijn”.
Maar zo gek is dat nog niet. Want los van wat voor tools je gebruikt, jijzelf bent de juiste lijn. Jouw energie bepaalt het gedrag van de hond en zijn reacties op de wereld om jullie heen.

Maar uiteraard zijn er lijnen die beter zijn dan andere. Ik werk zoveel mogelijk met de tools die mensen zelf. Maar ik heb nooit goed kunnen werken met: slipkettingen, halti’s of gentle leaders, tuigjes of wat voor dingen dan ook.
Je wilt de keren niet tellen dat lijnen braken op momenten dat je dat even niet wilt.

Ik gebruik maar 1 tool. Die ik voor alle honden gebruik en dat ik de Hunter fetchlijn. Een lijn met een sliplijn met een stop en een weerstand.

Want hiermee kan ik mijn correcties zo klein en vriendelijk mogelijk houden omdat je maximale impact hebt. Nogmaals nooit met een pijnprikkel, maar met een kleine shift in focus.

Ook bij trekkende honden in training is dit een ideale lijn en zeker met honden die soms gewoon een duidelijke correctie moeten hebben op het gedrag.
(correctie is een lichte ‘duw’ op de lijn om de hond zijn focus terug te vragen en daarna de uitleg van wat je wil: rust en stilte)

Ik heb altijd een aantal van deze lijnen bij me, maar ze zijn ook direct te koop in onze webshop.

verlatingsangst en slopen

Case:

Labrador-dalmatier mix heeft extreme vorm van “verlatingsangst” heeft binnen een paar maanden al voor honderden euro in huis gesloopt. Een hond met een dure smaak.

Of ik dat kan oplossen?

Mijn antwoord:

Als basis voor elke relatie, dus ook met honden staat. Vertrouwen en respect.
Respect krijg je van de hond door een goede baas te zijn. Regels, beperkingen en duidelijke grenzen in wat je accepteert en ook niet. Trainen met de hond is hier een goede vorming in.
Consequent zijn in alles wat je doet en denkt! Vertrouwen komt van u beide, als u erop gaat vertrouwen dat uw hond kan gaan snappen dat thuis zijn niet erg is maar een taak (op het huis passen) en uw hond u kan vertrouwen in terugkomen en leert dat weggaan ook betekend affectie is er een goede vertrouwensband op dit onderwerp.

Een oefening, die het inzicht biedt voor baas en hond in het blijven liggen op commando.
Overal: binnen/buiten aan de lijn en los.

. •Oefening is simpel, je loopt buiten aan de lijn en vraag de aandacht van de hond (of beter: wacht tot de hond aandacht heeft voor jou).

. •Laat de hond liggen en geef m het commando blijf/wacht. Zet 5 stappen en zeg hier. Als de hond komt prijs je hem (met of zonder snoepjes) De lijn is puur voor de zekerheid en evt een correctie als de hond niet komt.
. •Blijft de hond niet liggen, herhalen we de oefening maar dan met een hand op de hond als versterking van het wacht/blijf commando.

. •Meeste honden, zeker de honden die vanuit hun ras getraind zijn pakken dit snel op.

. •Deze oefening kan je volhouden tot over vele honderden meters!

. •Binnen is het een goede omdat de hond dan ook daar zijn opdrachten krijgt. Veel mensen laten de hond binnen tenslotte alles zelf bepalen.

Weet de hond intussen wat af, blijf/wacht is. Dan kunnen we dat binnen gaan gebruiken als je van de ene naar andere kamer gaat. Deur dicht. Hond blijft liggen, je komt terug. Als de hond is blijven liggen en dat ook doet als je naast hem staat. Kan je de hond prijzen (met of zonder snoep)

Ditzelfde ga je vervolgens doen wanneer je (als laatste) het huis verlaat. Leg de hond neer, op een plek waar hij het gevoel heeft alles te kunnen overzien en verlaat t huis.
je hoeft niet te verwachten dat een hond uren op een plek blijft liggen. Maar wel dat hij dat een aantal minuten doet. Kom dus snel terug en als de hond rustig is geweest en blijft als je binnenkomt prijs hem. Is hij druk, prijs hem niet en negeer hem. Herhaal dit tot de hond snapt dat affectie pas komt als hij regels volgt.

Hierbij een aantal regels:

. •Weggaan zonder problemen: gedachtes over zielig, angst of bezorgdheid (met welk onderwerp dan ook, werk, hond, huis, auto, files, te laat)
. •Terug komen zonder enige aandacht voor de hond, en pas affectie tonen als de hond weer rustig is en op zijn plek is gaan liggen. Dit lijkt voor sommige mensen onaardig en onmogelijk. Maar het is de natuur die dit voorschrijft, u handelt voor de hond onnatuurlijk als u het anders doet.

Energie, rust en communicatie

Vaak is de eerste belevenis van een pup een bench, daar vinden wij als mensen van: “ach wat erg”. Als wij die energie/gedachtes delen met de hond. Vind hij dat ook, u bent tenslotte zijn nieuwe baas. En wat u vind, vindt de hond ook. Neem dus even de tijd om zelf tot rust te komen, tussen alle menselijke ochtendstress, en de hond duidelijk te maken, in stilte, dat u weggaat en weer terugkomt. Leg hem op zijn plek en ga.
Degene die als eerste van huis gaat tot de laatste, moeten met deze gedachte/energie het huis verlaten. Rustig, zonder de hond gedag te zeggen maar in gedachte hebbende dat u weer bij hem terugkomt. Gewoon gaan en niet meer omkijken, en vertrouwen op zijn snelle aanpassingsvermogen. Wat eerst fout ging hoeft niet altijd fout te gaan. De laatste die vertrekt legt de hond rustig neer op zijn plek en verlaat op dezelfde manier het huis.

Weg van huis gaan is voor een hond normaal geen issue. Op de ‘denn” passen is iets wat vossen, honden en wolven allemaal kunnen. Maar ze hebben geleerd dat dit geen probleem is of angst/onzekerheid veroorzaakt. Omdat Pa en Ma gewoon weggaan. Waarschijnlijk met de interne communicatie: “we gaan eten halen en komen zo terug. Pas jij maar op het nest.”

Met deze communicatie gaat u ook weg. Het is voor de hond niet erg om even alleen te zijn. Zelfs een paar uur zijn geen probleem als we maar de hond rustig neerleggen, duidelijk maken wat zijn plek en taak is en we vervolgens bij binnenkomst rustig zijn.

-Als we druk, opgetogen en vol aandacht voor de hond binnenkomen zegt zijn brein er is iets gebeurt en dat is erg. Want mijn baasjes zijn gespannen en vol energie (in hondentaal is dat onevenwichtig en dat betekent: angst, onzekerheid of agressie) -
Dus binnenkomen, zelfs al heeft de hond - gesloopt, geplast of iets (zich niet gedragen) zonder aandacht voor de hond.
Ruim het op, maar negeer de hond. Pas op het moment van rust (jijzelf en de hond) dan is er weer mogelijkheid voor affectie.

De associatie van: Weggaan brengt onzekerheid. Moet veranderen naar: De taak/associatie van ik pas op het huis (dus ook de spullen) en wacht netjes tot de baas mij weer aandacht geeft.

Slopen is een uiting van frustratie, niet weten wat er verwacht wordt, niet weten wat er mag en geen uitdaging hebben. Als u als eigenaar deze leemtes kan vullen met duidelijke regels, oefening en versterking van de band tussen u en de hond. Dan zal ook het slopen in huis niet meer plaats vinden. Nogmaals de communicatie met uw hond draait om vertrouwen en respect, in mindere mate om affectie.

Het is dus, de relatie, de beperking(en) en duidelijke grenzen samen met de energie/gedachte die u overbrengt op de hond die zorgen voor of rust of onrust.

Waar ik minder enthousiast over ben is de hond opsluiten, afleiden met -KAUW-speelgoed (denk daarbij eens aan de associatie: Baasjes weg betekend snoep en kauwen....)

Blaffen bij horen deurbel of bezoek

Allereerst, het is vaak de aangewezen taak van de hond om aan te geven dat er iets gebeurt. Dat wij de bel ook horen is voor de hond niet van wezenlijk belang. 

Dus even aanslaan bij een deurbel of wanneer iemand het tuinpad op loopt is niet altijd verkeerd. Maar mocht je er last van hebben is het prima af te leren.

Dit is een oefening die lastig is met enkel echt bezoek. Vraag dus iemand of hij de bel wil indrukken en dat een paar keer wil doen als je aan t oefenen bent. 

Je hebt nu de controle: jij bepaalt wanneer de bel gaat. Als hij gaat kan je direct, voordat de hond aanslaat de hond corrigeren (als het nodig is kan je zelfs de riem omdoen binnen) Zorg dat je duidelijk bent met je correctie, een NEE is voldoende, zoniet dan volstaat een tikje in de nek of rukje aan de riem. Doe dit een paar keer en de hond gaat snappen dat blaffen niet de gewenste reactie is. 

Voor de duidelijkheid, dit is een basisoefening. Maar wanneer goed uitgevoerd vaak afdoende. 

Blaffen als bezoek binnen komt/gekomen is. 
Dat is een andere zaak, laten we ervanuit gaan dat je altijd wilt dat bezoek rustig binnenkomt als je erbij bent. 

Jij laat de mensen binnen, niet de hond. Die heeft er niets mee te maken. Jij begroet mensen, dat is niet aan de hond om te doen. 

Overigens is het ontstaan van druk gedrag bij binnenkomst een opstapeling van ervaringen: Mensen zijn vaak blij de hond te zien en gaan druk doen. Dus: deurbel betekent actie en druk doen van mens en hond. Zorg dat binnenkomende mensen weten dat ze de hond moeten negeren totdat hij rustig is!

Wederom, oefen dit met iemand die een paar keer op de bel wil drukken 

zoek een duidelijke markering, (deurpost, einde kleed) wat voor de hond een duidelijke visuele barrière vormt. 
Deurbel gaat, jij legt de hond achter of op deze plek. Wil hij opstaan, commandeer je hem weer terug en laat m daar zitten/liggen. 
Wacht een paar tellen totdat je ziet dat de hond rustiger is en doe de deur open, met een blik naar de hond (in het begin) als hij ervan afkomt, stuur je hem weer terug. Daarom is een oefenvriend nu makkelijker dan echt bezoek. 

Ook dit is een basis oefening, maar een plek of barrière is duidelijk voor de hond en met een assertieve houding kom je een heel eind. 

resume, zorg dat de hond rustig is en blijft bij deurbel binnenkomend bezoek. Doe dit op een assertieve en duidelijke manier en met een paar keer oefenen. Heb je op zeker vorderingen. 

Blaffen hoort bij mij

Hallo, Mag ik aan u een vraag stellen ivm met mijn kleine yorkshire terrier? Hij blaft namelijk onbeheerst als de bel gaat en als er iemand binnenkomt. En ook bij de wandeling is hij niet te kalmeren met zijn aggressief geblaf (niet in te tomen)tegen vreemde honden als zij opgesloten zitten,en ook tegen honden aan de leiband ,maar in mindere mate. Heb reeds een gentle leader, daar loopt hij goed mee langs mij maar het blaffen en trekken bij voornoemde opgesloten honden blijft. Kunt u mij een oplossing hiervoor geven. Het is wel een zeer emotioneel hondje dit uit zich door janken en beven van blijdschap als ik hem uitlaat en hij dit merkt als ik zijn riem wil aandoen.Hij is zeer uitbundig en uitgelaten alhoewel hij maar 1.6 weegt.Hopende op iets waar ik mee geholpen ben bedank ik bij voorbaat .grts

Antwoord:

Dag Marly, 

dank je wel voor je vraag, altijd fijn als baasjes t beste voor de hond en zichzelf willen. 

Er zijn een aantal dingen duidelijk uit je mail: 

•Blaffen als de bel gaat
•Het buiten lopen, zonder honden
•het buiten lopen met honden in het zicht
•Het buitenlopen met honden aan de riem in zicht
•Over-enthousiast gedrag als je naar buiten gaat

En als we nu eens beginnen met het laatste: 
Lopen is voor jou en de hond een belangrijk ritueel, of je nu een deense dog hebt of een Yorkshire, lopen is iets dat jullie samen doen en waar jij het leiderschap over jou hond kan claimen.
Als je nu eens begint met de lijn pas om te doen als hij helemaal rustig is. Dat kan makkelijk 10 minuten duren de eerste keer. Maar dan beseft hij dat lopen iets is wat pas gebeurt als hij rustig is. 
Begin het lopen ook altijd met een korte lijn, waar jij voorop het huis verlaat!
Hou de hond dichtbij je en laat hem niet trekken! Pas nadat dit goed gaat kan je hem meer vrijheid geven en belonen met snuffelen en spelen. 

Als je dit goed onder de knie hebt zal je waarschijnlijk zien dat hij al rustiger is voor en tijdens de wandeling. En dit kan ook zijn reflectie hebben op het gedrag naar andere honden (vast, los of opgesloten)

Het is lastig voor mij om zo in te schatten wat de oorzaak is, maar het klinkt op eerste hand als onzeker gedrag, dat klinkt net zo vervelend als agressief geblaf. Dit is overigens niet zielig maar hij weet gewoon niet goed wat hij moet doen. En dat kan jij voor hem oplossen. Door hem kort bij je te houden en zelf rustig langs de andere honden te lopen, zal hij veel meer het gevoel hebben dat hij je kan volgen. Doet hij dat niet is een kleine correctie met de lijn (altijd zijwaarts) een klein rukje te geven voordat hij vocaliseert of bij je wegrent. Dit vraagt om timing en constant gedrag van de baas. Het is over de mail moeilijk beeldend te maken. Maar jij moet de onzekerheid, of de angst wegnemen bij je hond. Door zelf het leiderschap van de wandeling over te nemen, jouw assertiviteit tov de hond versterken zal voor rust zorgen bij hem! Pak hem daarom ook niet op als hij dit gedrag laat zien. Dat hoef ik mensen met een herder of deense dog niet te vertellen. Maar je versterkt het gedrag alleen maar als je dit wel doet! 

Dan is er het blafffen als de bel gaat, dat is een vaker gestelde vraag waar ik elders op de site antwoord op zal geven! 

Ik hoop dat je met het lopen al uit de voeten kan, en dat je verbetering kan aanbrengen. 

Pup, wandelen en leiderschap

Het is weer lente, bijna zomer. Dat betekent dat er weer veel hondennestjes zijn, en er nu of binnenkort veel pups een nieuw huis krijgen.
Als het goed is wordt u door uw kennel, fokker goed begeleid. Als u dat gevoel niet heeft, koop daar dan geen hond! Het hebben van een pup is zwaar, de hond zal uw geduld en leiderschap testen.  Maar het hebben van een pup is bovenal leuk!
Er zijn echter wel een aantal stijlregels voor het goed opvoeden van een pup. Natuurlijk ook rasafhankelijk, maar met name het element ‘leiderschap’ en het element ‘leuk' zijn van groot belang.
Het hebben van een pup is leuk, maar een hele zorg. Denk daar niet te licht over! Laat je goed door een trainer begeleiden, door bekenden die ervaring hebben, de fokker en als het niet anders kan de ervaring van de dierenwinkel. Neem niet zomaar advies van (on)bekenden aan, er zijn veel bakerpraatjes en ook verschillende visies.
Leiderschap: In de natuur is een pup een snel zelfstandig wezentje, dat goed moet leren wat wel en niet mag. Dat is het in de natuur zo gewend. Aan u dus de taak om duidelijk, assertief en met overgave te werken aan de regels. Zindelijkheid, slopen, eigendom claimen, angst en zelfs agressie worden in de puppy tijd aangeleerd of  op zijn minst geactiveerd. Maar ook onderdanigheid, luisteren, respect en sport en spel. Alles vanaf die 10e week tot aan zijn derde levensjaar.
Ja, een hond (net als een mens) leert heel zijn leven, maar tot zijn derde is hij aan het ontwikkelen, leren en neemt hij alles op. De tijd die je investeert in de eerste 10 maanden en verder zijn daarom in mijn ogen cruciaal.
Leuk: Dat is een pup zeker; lief aandoenlijk en schattig. Althans zo zien wij het.  Een pup die overdreven blij is als hij u en anderen ziet, opspringen, piepen en plassen moet genegeerd worden tot hij weer rustig is. Anders krijg je met alle gemak een hond die denkt hé zo moet ik doen om mijn baasjes blij te krijgen. En geloof me, is een hond ouder, groter en assertiever dan een pup is dat opspringen niet zo leuk meer.  En moet alles weer afgeleerd worden.
Een pup verlangt, verwacht van u duidelijke regels. Wilt u geen grote honden op de bank, dan ook niet als het een pup is. Wilt u dat kinderen met de hond kunnen spelen, leer het dat kinderen boven hem staan in de roedel. Eten geven, maak daar een leer moment van: Laat de pup wachten tot u zegt dat het goed is, of toont met een hand gebaar. Nog een andere tip: Honden verstaan u niet, niet woordelijk in elk geval. Ze verstaan u omdat u uw ideeën toont. Met uw geur en uw gedachtes. Honden zijn daar gevoelig voor en weten al vaak (zelfs voordat u het weet) wat de bedoeling is. Wees dus zuiver in die gedachtes en neem de tijd om uw hond te sturen. Noem het; in stilte projecteren van uw wens, uw ideale hond (pup) en de hond zal u beter begrijpen.
Leer uw hond commando’s, twee voorbeelden:
. Nee is voor iets dat soms wel mag maar nu nog even niet.
Oefening, beloning in hand, hond komt op u af. Hond wil beloning pakken, u zegt duidelijk nee, en geeft evt nog een kleine duw in de nek met een of twee vingers, nog een keer herhalen. Nu roept u weer de hond bij u  laat hem komen, u toont het snoepje: naar alle waarschijnlijkheid pakt de hond het nu niet meer. Maar u geeft het, het geef gebaar moet duidelijk zijn. Nu weet de hond dat hij niet iets uit handen mag pakken.

. Foei is voor dingen die nooit mogen, op de bank springen, iets slopen, blaffen etc. Dan is foei gecombineerd met de duw met twee vingers voldoende
Lijn lopen: Aan de lijn lopen is een ander element waar u veel aan heeft als u het goed doet in de pup ontwikkeling. Leer de hond aan de lijn lopen (als de fokker dat niet (goed) heeft gedaan) in een omgeving die bekend is. Binnen desnoods. Loop om de bank, om de tafel en leer het u te volgen. En dat is een KEY ELEMENT in uw training en leven met de hond. Gebruik een korte lijn, een "flexi" kan maar hou deze tijdens het wandelen met de hond kort. En laat de hond aan de lange lijn spelen, dat is wel zo veilig.
Een pup moet van u leren, en in de natuur loopt de baas de roedelleider voorop. Dus dat moet u bij uw pup ook. Anders wordt uw pup opeens een adolescente "roedelleider" met alle mogelijke gevolgen die daaruit voortkomen. Blaffen, beschermen, agressie naar mensen en honden etc etc. Dit is niet perse dominantie maar u wilt ook niet dat uw pup taken van u overneemt. Uw pup  moet achter of naast u lopen. En beloond worden met een beetje spel en zich zelf ontlasten. Een pup verkent de wereld heel goed naast uw veilige benen en ruikt alles toch wel. U bent zijn baas. Daarom is het ook aan u om goed op te letten en met vertrouwen en plezier een wandeling te maken met de hond: dus niet bellen, niet boos zijn op iemand of iets in het verleden, en zeker niet angstig om wat dan ook. De hond zal het overnemen en reageren anders op situaties dan wanneer u met aandacht en plezier met de hond loopt. U bepaalt waar u heen gaat en hoe. Dit om duidelijkheid te krijgen in naar wie de hond moet luisteren.
Onthou altijd uw hond als pup is kneedbaar, maar gevoelig. Doe alles met de juiste intentie en met volle aandacht. Heeft u die niet, of niet vaak genoeg. Dan heeft u er geen goed aangedaan een pup te kopen.
Een andere voetnoot die ik wil plaatsen is dat ik geen voorstander ben om met pups te trainen op een hondenschool voordat ze een week of twintig zijn. Sommige hondenscholen vinden dat te laat: dat is een mooi selectie criterium. Honden leren hun hele leven en zitten niet te wachten op een hondendiploma.
Belangrijk is duidelijke consequente leiderschapsaandacht met de juiste energie.
Bij vragen ben ik bereikbaar via fluisteraar@honden-fluisteraar.nl of www.twitter.com/hondencoach