Wandelen

Wandelen zonder trekken

Elke dag leg ik het uit en laat ik het zien. In dat laatste geloof ik heel sterk: Want zien is geloven en dan laat ik net even die kleine puntjes op de ‘i’ zien. Maar desalniettemin ga ik hier uiteenzetten wat ik altijd vertel. Hoe loop ik met mijn hond aan de lijn?!

Materiaal:

De lijn:

Ik heb eerder geschreven over de lijn, daar mag iedereen zijn eigen voorkeur in hebben, maar om een hond goed te leren lopen naast (achter) de baas heb je niets aan een lange lijn of een ‘flexi’ uitlooplijn.
Een lijn van max 120 lang is meer dan genoeg en korter mag ook, maar ook weer niet te kort.

De halsband:
Of tuig of halti of de ouderwetse halsband, slipketting etc etc. Hier heb ik ook eerder over geschreven. Hebben allemaal zijn voor en nadelen. In de lijn die ik gebruik heb ik het meeste succes en werkt, wanneer goed gehanteerd, altijd.

Vooropgesteld dat we nu een goede korte lijn hebben en een goede halsband (redelijk strak en redelijk hoog op de nek)

Kunnen we gaan starten met de oefening, maar eerst een korte noot.

Lopen met een hond op deze manier lukt alleen als u de baas bent over de hond. De hond zijn plek achter u kent en zich vertrouwd en veilig bij u voelt. Is dat niet zo, dan moet u daar eerst aan werken.

Maar als u goed sturing geeft aan uw hond en deze u vertrouwt en andersom (!) is lopen een van de mooie beloningen die er zijn!

Als u de baas bent in de hond zijn/haar ogen dan weet u dat
. •de hond naar u komt en niet andersom
. •de hond u moet volgen en niet moet dirigeren: stoppen, trekken (welke kant op ook)
. •u als eerste een ruimte (dus ook buiten) betreed. Binnen, buiten dat is overal zo!!
. •u opdrachten geeft aan de hond als u zijn/haar aandacht heeft

Wandelen zonder trekken
De hond aanlijnen:
De hond mag zitten maar moet in ieder geval rustig zijn bij het naderen van deur.
De hond moet rustig zijn voordat u aanlijnt
De hond moet rustig zijn voordat de deur opengaat en niet naar buiten rennen als de deur eenmaal open is. Maar op zijn beurt wachten (dit heeft overigens niets met dominant gedrag te maken, maar gewoon met rust en veiligheid)

Buiten:
Als u eenmaal buiten bent de hond uitnodigen om ook te komen en direct laten zitten, opdat u rustig de deur kunt sluiten.
Niet naast de hond gaan staan om samen te beginnen, want dan komt u naar de hond en dat klopt niet in de rangorde-handelingen.
U stapt richting de hond en zonder stoppen langs de hond met het LINKERBEEN terwijl u rechts van de hond loopt. Zodat de hond ziet dat u weggaat. Deze zal u gaan volgen met de kop tegen de knie aan en de rest van het lijf achter u.

Wanneer dit niet duidelijk ging:
Na een paar meter (of wanneer dan ook) weer even laten zitten naast u. En weer wegstappen met het Linkerbeen. Veel mensen doen dit niet van nature, maar het is een belangrijke hondenhandeling. Links betreed u de wereld rustig en assertief. Met rechts wegstappen is dominant en agressief (ook als u links bent). Let er ook op dat u gewoon loopt, dus niet krampachtig met de arm of uw gehele houding. Een hond voelt dat en zal alert met u mee gaan opletten en of uw uitdaging aangaan om degene met de meeste kracht.

Bij elke stop is het handig (maar niet strikt noodzakelijk) dat de hond gaat zitten, om het een hond goed te leren is het wel verstandig. Een hond die zit is altijd iets rustiger maar ook onderdanig naar de baas (let wel: Niet naar andere honden, voorwerpen of mensen)

Wanneer de hond niet helemaal doet wat u wilt is het belangrijk dat u niet continue aan de lijn trekt, en ook dat de hond dat niet doet. Gebeurt dat wel is de onderlinge verhouding niet goed en heeft het werken aan de lijn nog niet heel veel zin. Dan moet u in en om het huis aan uw houding werken. Gebeurt het sporadisch kunt u prima corrigeren.

Correctie
Soms is het nodig, gewenst om even een korte correctie te geven doe dat dan zo:
Op de lijn een korte kleine maar afgemeten “tik” geven op de lijn. Dus niet de lange ‘sliplijn’  beweging maar een kleine correctie beloond met rust van uw arm. Correctie is tenslotte iets dat we geven omdat de hond teveel energie geeft. Die overmaat willen we niet dus corrigeren we (bijvoorkeur voordat het erger/meer wordt) en geven we het goede voorbeeld met ‘rust’. Rust van de lijn en onze eigen fysieke houding.

De wandeling:
Tijdens het lopen bepaalt u, wat waar en hoelang. Dus ook het plassen en de stops worden door u bepaalt. Snuffelen is iets wat de baas doet dus hoeft u niet over te laten aan de hond. Dat is ook niet nodig. Plassen gebeurt op momenten dat u het goed vind en dat geldt in zekere mate ook voor de grote beurt.
Andere honden, vogels, mensen etc etc bepaalt u van of u het de moeite waard vind en of er iets mee gebeuren moet. Let hier op uw eigen fysiek. Hoe spannend u sommige ontmoetingen ook vind: Gewoon doen alsof het u niets doet en uw hond en alles in uw omgeving zal denken dat het ook echt zo is!

Spel tijdens de wandeling:
U was de baas voordat u ging wandelen, dus waarom zou u dat opgeven op het moment van spel. U start, u bepaald de intensiteit, de duur en bepaalt het einde.
Het einde is stoppen, zitten evt aanlijnen en weer LINKS weglopen met de hond.

Thuiskomst:
U komt thuis, ik persoonlijk kom altijd(!!) aangelijnd bij het huis (of waar dan ook) aan. De hond gaat na mij naar binnen in rust en wordt afgelijnd en gaat na mij het huis in.

Veel honden hebben opeens weer energie als ze binnenkomen, door de gewoonte van snoepjes, eten of spel. In dit geval wachten tot de rust weer is weergekeerd en dan pas als u daar zin en tijd voor heeft kunt u weer gaan spelen. Maar bedenk, de baas bepaalt alles. Dus als u ‘uitgedaagd’ wordt met een balletje; negeren of zelfs corrigeren maar niet op ingaan. Want uw harde werken buiten aan de lijn om duidelijk de baas te blijven zijn zo weer teniet gedaan.

Denk eraan, lopen met uw hond is een van de leukste dingen. Maar leer de taal van uw hond kennen, spreken en ‘luister’ naar zijn lichaamstaal!

Veel plezier!

De lijn

Ik krijg geregeld de vraag: Welke lijn moet ik gebruiken? Bij wijze van grap zeg ik dan altijd:  “Je eigen lijn”.
Maar zo gek is dat nog niet. Want los van wat voor tools je gebruikt, jijzelf bent de juiste lijn. Jouw energie bepaalt het gedrag van de hond en zijn reacties op de wereld om jullie heen.

Maar uiteraard zijn er lijnen die beter zijn dan andere. Ik werk zoveel mogelijk met de tools die mensen zelf. Maar ik heb nooit goed kunnen werken met: slipkettingen, halti’s of gentle leaders, tuigjes of wat voor dingen dan ook.
Je wilt de keren niet tellen dat lijnen braken op momenten dat je dat even niet wilt.

Ik gebruik maar 1 tool. Die ik voor alle honden gebruik en dat ik de Hunter fetchlijn. Een lijn met een sliplijn met een stop en een weerstand.

Want hiermee kan ik mijn correcties zo klein en vriendelijk mogelijk houden omdat je maximale impact hebt. Nogmaals nooit met een pijnprikkel, maar met een kleine shift in focus.

Ook bij trekkende honden in training is dit een ideale lijn en zeker met honden die soms gewoon een duidelijke correctie moeten hebben op het gedrag.
(correctie is een lichte ‘duw’ op de lijn om de hond zijn focus terug te vragen en daarna de uitleg van wat je wil: rust en stilte)

Ik heb altijd een aantal van deze lijnen bij me, maar ze zijn ook direct te koop in onze webshop.

Pup, wandelen en leiderschap

Het is weer lente, bijna zomer. Dat betekent dat er weer veel hondennestjes zijn, en er nu of binnenkort veel pups een nieuw huis krijgen.
Als het goed is wordt u door uw kennel, fokker goed begeleid. Als u dat gevoel niet heeft, koop daar dan geen hond! Het hebben van een pup is zwaar, de hond zal uw geduld en leiderschap testen.  Maar het hebben van een pup is bovenal leuk!
Er zijn echter wel een aantal stijlregels voor het goed opvoeden van een pup. Natuurlijk ook rasafhankelijk, maar met name het element ‘leiderschap’ en het element ‘leuk' zijn van groot belang.
Het hebben van een pup is leuk, maar een hele zorg. Denk daar niet te licht over! Laat je goed door een trainer begeleiden, door bekenden die ervaring hebben, de fokker en als het niet anders kan de ervaring van de dierenwinkel. Neem niet zomaar advies van (on)bekenden aan, er zijn veel bakerpraatjes en ook verschillende visies.
Leiderschap: In de natuur is een pup een snel zelfstandig wezentje, dat goed moet leren wat wel en niet mag. Dat is het in de natuur zo gewend. Aan u dus de taak om duidelijk, assertief en met overgave te werken aan de regels. Zindelijkheid, slopen, eigendom claimen, angst en zelfs agressie worden in de puppy tijd aangeleerd of  op zijn minst geactiveerd. Maar ook onderdanigheid, luisteren, respect en sport en spel. Alles vanaf die 10e week tot aan zijn derde levensjaar.
Ja, een hond (net als een mens) leert heel zijn leven, maar tot zijn derde is hij aan het ontwikkelen, leren en neemt hij alles op. De tijd die je investeert in de eerste 10 maanden en verder zijn daarom in mijn ogen cruciaal.
Leuk: Dat is een pup zeker; lief aandoenlijk en schattig. Althans zo zien wij het.  Een pup die overdreven blij is als hij u en anderen ziet, opspringen, piepen en plassen moet genegeerd worden tot hij weer rustig is. Anders krijg je met alle gemak een hond die denkt hé zo moet ik doen om mijn baasjes blij te krijgen. En geloof me, is een hond ouder, groter en assertiever dan een pup is dat opspringen niet zo leuk meer.  En moet alles weer afgeleerd worden.
Een pup verlangt, verwacht van u duidelijke regels. Wilt u geen grote honden op de bank, dan ook niet als het een pup is. Wilt u dat kinderen met de hond kunnen spelen, leer het dat kinderen boven hem staan in de roedel. Eten geven, maak daar een leer moment van: Laat de pup wachten tot u zegt dat het goed is, of toont met een hand gebaar. Nog een andere tip: Honden verstaan u niet, niet woordelijk in elk geval. Ze verstaan u omdat u uw ideeën toont. Met uw geur en uw gedachtes. Honden zijn daar gevoelig voor en weten al vaak (zelfs voordat u het weet) wat de bedoeling is. Wees dus zuiver in die gedachtes en neem de tijd om uw hond te sturen. Noem het; in stilte projecteren van uw wens, uw ideale hond (pup) en de hond zal u beter begrijpen.
Leer uw hond commando’s, twee voorbeelden:
. Nee is voor iets dat soms wel mag maar nu nog even niet.
Oefening, beloning in hand, hond komt op u af. Hond wil beloning pakken, u zegt duidelijk nee, en geeft evt nog een kleine duw in de nek met een of twee vingers, nog een keer herhalen. Nu roept u weer de hond bij u  laat hem komen, u toont het snoepje: naar alle waarschijnlijkheid pakt de hond het nu niet meer. Maar u geeft het, het geef gebaar moet duidelijk zijn. Nu weet de hond dat hij niet iets uit handen mag pakken.

. Foei is voor dingen die nooit mogen, op de bank springen, iets slopen, blaffen etc. Dan is foei gecombineerd met de duw met twee vingers voldoende
Lijn lopen: Aan de lijn lopen is een ander element waar u veel aan heeft als u het goed doet in de pup ontwikkeling. Leer de hond aan de lijn lopen (als de fokker dat niet (goed) heeft gedaan) in een omgeving die bekend is. Binnen desnoods. Loop om de bank, om de tafel en leer het u te volgen. En dat is een KEY ELEMENT in uw training en leven met de hond. Gebruik een korte lijn, een "flexi" kan maar hou deze tijdens het wandelen met de hond kort. En laat de hond aan de lange lijn spelen, dat is wel zo veilig.
Een pup moet van u leren, en in de natuur loopt de baas de roedelleider voorop. Dus dat moet u bij uw pup ook. Anders wordt uw pup opeens een adolescente "roedelleider" met alle mogelijke gevolgen die daaruit voortkomen. Blaffen, beschermen, agressie naar mensen en honden etc etc. Dit is niet perse dominantie maar u wilt ook niet dat uw pup taken van u overneemt. Uw pup  moet achter of naast u lopen. En beloond worden met een beetje spel en zich zelf ontlasten. Een pup verkent de wereld heel goed naast uw veilige benen en ruikt alles toch wel. U bent zijn baas. Daarom is het ook aan u om goed op te letten en met vertrouwen en plezier een wandeling te maken met de hond: dus niet bellen, niet boos zijn op iemand of iets in het verleden, en zeker niet angstig om wat dan ook. De hond zal het overnemen en reageren anders op situaties dan wanneer u met aandacht en plezier met de hond loopt. U bepaalt waar u heen gaat en hoe. Dit om duidelijkheid te krijgen in naar wie de hond moet luisteren.
Onthou altijd uw hond als pup is kneedbaar, maar gevoelig. Doe alles met de juiste intentie en met volle aandacht. Heeft u die niet, of niet vaak genoeg. Dan heeft u er geen goed aangedaan een pup te kopen.
Een andere voetnoot die ik wil plaatsen is dat ik geen voorstander ben om met pups te trainen op een hondenschool voordat ze een week of twintig zijn. Sommige hondenscholen vinden dat te laat: dat is een mooi selectie criterium. Honden leren hun hele leven en zitten niet te wachten op een hondendiploma.
Belangrijk is duidelijke consequente leiderschapsaandacht met de juiste energie.
Bij vragen ben ik bereikbaar via fluisteraar@honden-fluisteraar.nl of www.twitter.com/hondencoach

Puppy, angst en smetvrees

Een mooie wandeling gemaakt vandaag met de honden. Netjes aan de lijn want het is bijna broedseizoen, al gaan ze soms best wel even los.
Op de wandeling kwam ik ook een leuke pup tegen, een 5 maanden oude Hovawart pup. Een relatief onbekend maar mooi en edel ras. Deze puppie werd tot mijn verbazing en boosheid enorm afgeschermd van mijn enthousiaste hond die wel eens even kennis wou nemen van deze versterking van de hondenpopulatie. Maar ik werd weggesnauwd door  de baas: "Deze pup is nog veel te jong en te bang." En tegen de pup: "Kom maar hoor, hondje hij doet je niets". Nu wil ik niet zeggen dat deze man alles verkeerd doet, maar dit doet deze man heel erg fout. Het is terecht, soms zelfs verstandig om een pup niet meteen met een enorme hond te laten spelen. Maar kijk dan wel even naar de lichaamstaal van de baas en zijn hond. En zelfs wanneer deze positief is dan kan je vragen om niet dichterbij te komen. Alle respect voor, geen enkel probleem. De crux voor dit verhaal zit hem daar waar de man zegt met woorden en lichaamstaal de hond wel te beschermen.
Als jonge pup ben je enorm alleen op de wereld, ver van je vertrouwde nest met een baas die jouw taal niet begrijpt en vanalles van je wil. Dan moet je voor je eten, veiligheid wel vertrouwen op de mening en bescherming van die baas. Dat is natuurlijk en logisch. Maar zo'n pup moet wel het geluk hebben van een goede baas die zich heeft laten adviseren of begeleiding inroept.
Tegen een jonge hond zeggen; dat benadering van een hond, slecht, gevaarlijk en ongewenst is zal voor deze pup later best voor problemen kunnen zorgen: Aanhoudende angst, blafgedrag (hij zal het beschermen overnemen) en niet goed sociaal kunnen omgaan met andere en grotere honden. Problemen die ik dan weer mag oplossen. Dat doe ik met plezier maar het is niet nodig als de baas van te voren aan mij had gevraagd wat te doen.
Deze meneer gooide het vervolgens over de smetvrees boeg. Ensich plausible -met een pub van een paar weken oud- en deze hond was ong 5 maanden oud. De kleine en te verhelpen kans op besmetting weegt naar mijn idee niet op tegen de goede kanten van een goed sociale, evenwichtige en niet bang hond, juist in zijn jonge levensfase van enorm belang.
Besef, de hond kan u niet uitzoeken. Is van u afhankelijk, laat u dan ook goed adviseren of lees een paar boeken. Ik hoop dat het goedkomt met deze pup, en dat zijn baasje het goede evenwicht gaat vinden in beschermen en loslaten. Een alfa baasje, zou het altijd moeten stimuleren dat de pup en jonge hond socialiseert.
Mijn honden waren in ieder geval verdrietig niet even kennis gemaakt te kunnen hebben.

Lopen maar dan achter de baas

Dit is een leuke oefening:
Laat de hond los en ga even met hem spelen zodat hij zijn eerste energie kwijt is. Dat is altijd handig als je gaat oefenen en geeft ook meteen weer aan dat u bepaalt wat er met de hond mogelijk is. U bent de baas, onthoud dat tijdens deze oefening!
Het doel is: Om de hond achter u te houden terwijl de hond losloopt. Meeste honden hebben de neiging voor u te gaan lopen.

1.Roep de hond bij u
2.Neem zijn riem in de hand en laat deze een beetje gelust net niet op de grond slepen
3.Loop en hou de riem voor de hond zijn neus als een barrière
4.Wil de hond er toch langs geeft u hem een negatief commando: Nee, foei of het Tsst geluid dat ik gebruik. Niet zijn naam gebruiken
5.Hou de hond achter de lijn, schiet ie er toch lang is het terug roepen, stilstaan (of zitten) en belonen voor dit goede gedrag en opnieuw: lopen, tegenhouden en corrigeren.
6.Als het voor het eerst een paar stappen goed gaat, belonen met een vriendelijke stem en de affirmatie van zijn naam.
7.Gooi als het nog steeds goed gaat een beloning voor zijn voeten, maar loop door.
8.Hond voegt zich weer bij  u, maar mag er niet langs, hou de hond achter u met de lijn.
Als het goed gaat kunt u dit gaan oefenen met uw hand ipv de lijn. Zo heeft u weer een leuke oefening met uw hond. Die handig kan zijn, als u de hond even bij u wilt hebben maar niet aan hoeft te lijnen. En de hond weet dat komen niet altijd betekend: aan de lijn.

Succes, en weet; de hond snapt u wanneer u duidelijk bent!