De lijn

Ik krijg geregeld de vraag: Welke lijn moet ik gebruiken? Bij wijze van grap zeg ik dan altijd:  “Je eigen lijn”.
Maar zo gek is dat nog niet. Want los van wat voor tools je gebruikt, jijzelf bent de juiste lijn. Jouw energie bepaalt het gedrag van de hond en zijn reacties op de wereld om jullie heen.

Maar uiteraard zijn er lijnen die beter zijn dan andere. Ik werk zoveel mogelijk met de tools die mensen zelf. Maar ik heb nooit goed kunnen werken met: slipkettingen, halti’s of gentle leaders, tuigjes of wat voor dingen dan ook.
Je wilt de keren niet tellen dat lijnen braken op momenten dat je dat even niet wilt.

Ik gebruik maar 1 tool. Die ik voor alle honden gebruik en dat ik de Hunter fetchlijn. Een lijn met een sliplijn met een stop en een weerstand.

Want hiermee kan ik mijn correcties zo klein en vriendelijk mogelijk houden omdat je maximale impact hebt. Nogmaals nooit met een pijnprikkel, maar met een kleine shift in focus.

Ook bij trekkende honden in training is dit een ideale lijn en zeker met honden die soms gewoon een duidelijke correctie moeten hebben op het gedrag.
(correctie is een lichte ‘duw’ op de lijn om de hond zijn focus terug te vragen en daarna de uitleg van wat je wil: rust en stilte)

Ik heb altijd een aantal van deze lijnen bij me, maar ze zijn ook direct te koop in onze webshop.

Lopen maar dan achter de baas

Dit is een leuke oefening:
Laat de hond los en ga even met hem spelen zodat hij zijn eerste energie kwijt is. Dat is altijd handig als je gaat oefenen en geeft ook meteen weer aan dat u bepaalt wat er met de hond mogelijk is. U bent de baas, onthoud dat tijdens deze oefening!
Het doel is: Om de hond achter u te houden terwijl de hond losloopt. Meeste honden hebben de neiging voor u te gaan lopen.

1.Roep de hond bij u
2.Neem zijn riem in de hand en laat deze een beetje gelust net niet op de grond slepen
3.Loop en hou de riem voor de hond zijn neus als een barrière
4.Wil de hond er toch langs geeft u hem een negatief commando: Nee, foei of het Tsst geluid dat ik gebruik. Niet zijn naam gebruiken
5.Hou de hond achter de lijn, schiet ie er toch lang is het terug roepen, stilstaan (of zitten) en belonen voor dit goede gedrag en opnieuw: lopen, tegenhouden en corrigeren.
6.Als het voor het eerst een paar stappen goed gaat, belonen met een vriendelijke stem en de affirmatie van zijn naam.
7.Gooi als het nog steeds goed gaat een beloning voor zijn voeten, maar loop door.
8.Hond voegt zich weer bij  u, maar mag er niet langs, hou de hond achter u met de lijn.
Als het goed gaat kunt u dit gaan oefenen met uw hand ipv de lijn. Zo heeft u weer een leuke oefening met uw hond. Die handig kan zijn, als u de hond even bij u wilt hebben maar niet aan hoeft te lijnen. En de hond weet dat komen niet altijd betekend: aan de lijn.

Succes, en weet; de hond snapt u wanneer u duidelijk bent!