dominantie

Wandelen zonder trekken

Elke dag leg ik het uit en laat ik het zien. In dat laatste geloof ik heel sterk: Want zien is geloven en dan laat ik net even die kleine puntjes op de ‘i’ zien. Maar desalniettemin ga ik hier uiteenzetten wat ik altijd vertel. Hoe loop ik met mijn hond aan de lijn?!

Materiaal:

De lijn:

Ik heb eerder geschreven over de lijn, daar mag iedereen zijn eigen voorkeur in hebben, maar om een hond goed te leren lopen naast (achter) de baas heb je niets aan een lange lijn of een ‘flexi’ uitlooplijn.
Een lijn van max 120 lang is meer dan genoeg en korter mag ook, maar ook weer niet te kort.

De halsband:
Of tuig of halti of de ouderwetse halsband, slipketting etc etc. Hier heb ik ook eerder over geschreven. Hebben allemaal zijn voor en nadelen. In de lijn die ik gebruik heb ik het meeste succes en werkt, wanneer goed gehanteerd, altijd.

Vooropgesteld dat we nu een goede korte lijn hebben en een goede halsband (redelijk strak en redelijk hoog op de nek)

Kunnen we gaan starten met de oefening, maar eerst een korte noot.

Lopen met een hond op deze manier lukt alleen als u de baas bent over de hond. De hond zijn plek achter u kent en zich vertrouwd en veilig bij u voelt. Is dat niet zo, dan moet u daar eerst aan werken.

Maar als u goed sturing geeft aan uw hond en deze u vertrouwt en andersom (!) is lopen een van de mooie beloningen die er zijn!

Als u de baas bent in de hond zijn/haar ogen dan weet u dat
. •de hond naar u komt en niet andersom
. •de hond u moet volgen en niet moet dirigeren: stoppen, trekken (welke kant op ook)
. •u als eerste een ruimte (dus ook buiten) betreed. Binnen, buiten dat is overal zo!!
. •u opdrachten geeft aan de hond als u zijn/haar aandacht heeft

Wandelen zonder trekken
De hond aanlijnen:
De hond mag zitten maar moet in ieder geval rustig zijn bij het naderen van deur.
De hond moet rustig zijn voordat u aanlijnt
De hond moet rustig zijn voordat de deur opengaat en niet naar buiten rennen als de deur eenmaal open is. Maar op zijn beurt wachten (dit heeft overigens niets met dominant gedrag te maken, maar gewoon met rust en veiligheid)

Buiten:
Als u eenmaal buiten bent de hond uitnodigen om ook te komen en direct laten zitten, opdat u rustig de deur kunt sluiten.
Niet naast de hond gaan staan om samen te beginnen, want dan komt u naar de hond en dat klopt niet in de rangorde-handelingen.
U stapt richting de hond en zonder stoppen langs de hond met het LINKERBEEN terwijl u rechts van de hond loopt. Zodat de hond ziet dat u weggaat. Deze zal u gaan volgen met de kop tegen de knie aan en de rest van het lijf achter u.

Wanneer dit niet duidelijk ging:
Na een paar meter (of wanneer dan ook) weer even laten zitten naast u. En weer wegstappen met het Linkerbeen. Veel mensen doen dit niet van nature, maar het is een belangrijke hondenhandeling. Links betreed u de wereld rustig en assertief. Met rechts wegstappen is dominant en agressief (ook als u links bent). Let er ook op dat u gewoon loopt, dus niet krampachtig met de arm of uw gehele houding. Een hond voelt dat en zal alert met u mee gaan opletten en of uw uitdaging aangaan om degene met de meeste kracht.

Bij elke stop is het handig (maar niet strikt noodzakelijk) dat de hond gaat zitten, om het een hond goed te leren is het wel verstandig. Een hond die zit is altijd iets rustiger maar ook onderdanig naar de baas (let wel: Niet naar andere honden, voorwerpen of mensen)

Wanneer de hond niet helemaal doet wat u wilt is het belangrijk dat u niet continue aan de lijn trekt, en ook dat de hond dat niet doet. Gebeurt dat wel is de onderlinge verhouding niet goed en heeft het werken aan de lijn nog niet heel veel zin. Dan moet u in en om het huis aan uw houding werken. Gebeurt het sporadisch kunt u prima corrigeren.

Correctie
Soms is het nodig, gewenst om even een korte correctie te geven doe dat dan zo:
Op de lijn een korte kleine maar afgemeten “tik” geven op de lijn. Dus niet de lange ‘sliplijn’  beweging maar een kleine correctie beloond met rust van uw arm. Correctie is tenslotte iets dat we geven omdat de hond teveel energie geeft. Die overmaat willen we niet dus corrigeren we (bijvoorkeur voordat het erger/meer wordt) en geven we het goede voorbeeld met ‘rust’. Rust van de lijn en onze eigen fysieke houding.

De wandeling:
Tijdens het lopen bepaalt u, wat waar en hoelang. Dus ook het plassen en de stops worden door u bepaalt. Snuffelen is iets wat de baas doet dus hoeft u niet over te laten aan de hond. Dat is ook niet nodig. Plassen gebeurt op momenten dat u het goed vind en dat geldt in zekere mate ook voor de grote beurt.
Andere honden, vogels, mensen etc etc bepaalt u van of u het de moeite waard vind en of er iets mee gebeuren moet. Let hier op uw eigen fysiek. Hoe spannend u sommige ontmoetingen ook vind: Gewoon doen alsof het u niets doet en uw hond en alles in uw omgeving zal denken dat het ook echt zo is!

Spel tijdens de wandeling:
U was de baas voordat u ging wandelen, dus waarom zou u dat opgeven op het moment van spel. U start, u bepaald de intensiteit, de duur en bepaalt het einde.
Het einde is stoppen, zitten evt aanlijnen en weer LINKS weglopen met de hond.

Thuiskomst:
U komt thuis, ik persoonlijk kom altijd(!!) aangelijnd bij het huis (of waar dan ook) aan. De hond gaat na mij naar binnen in rust en wordt afgelijnd en gaat na mij het huis in.

Veel honden hebben opeens weer energie als ze binnenkomen, door de gewoonte van snoepjes, eten of spel. In dit geval wachten tot de rust weer is weergekeerd en dan pas als u daar zin en tijd voor heeft kunt u weer gaan spelen. Maar bedenk, de baas bepaalt alles. Dus als u ‘uitgedaagd’ wordt met een balletje; negeren of zelfs corrigeren maar niet op ingaan. Want uw harde werken buiten aan de lijn om duidelijk de baas te blijven zijn zo weer teniet gedaan.

Denk eraan, lopen met uw hond is een van de leukste dingen. Maar leer de taal van uw hond kennen, spreken en ‘luister’ naar zijn lichaamstaal!

Veel plezier!